Hlavní obsah

Mistrem světa v silničním závodě je Portugalec Rui Costa

Florencie
Aktualizováno

Cyklistickým mistrem světa v silničním závodě s hromadným startem se stal Portugalec Rui Costa před Španěly Joaquimem Rodríguezem a Alejandrem Valverdem. Nejlepší z Čechů Zdeněk Štybar obsadil ve Florencii 26. místo. Jan Bárta, který strávil většinu trati v čele ve skupině uprchlíků, obsadil 54. příčku.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Portugalec Rui Costa se raduje z titulu mistra světa.

Článek

V deštivém počasí, které doprovázelo prakticky celý závod, se záhy utvořila pětičlenná skupina uprchlíků. Bárta, Rakušan Matthias Brandle, Venezuelan Yonder Godoy, Polák Bartosz Huszarski a Tunisan Rafaa Chtioui si postupně vybudovali až téměř devítiminutový náskok a necelých osm minut k dobru si přivezli ještě po více než 100 kilometrech závodu po příjezdu do Florencie, kde na jezdce čekalo 10 kol na 16,6 km dlouhém okruhu.

Krátce před polovinou celkové porce 272 kilometrů nabral kvůli pádu ztrátu více než půl minuty Slovák Peter Sagan. Sotva se jeden z favoritů dotáhl na peloton, přišel další pád, do něhož se připletl kromě jiných i Australan Cadel Evans. Mistr světa z roku 2009 a vítěz Tour de France 2011 musel být dokonce převezen do nemocnice.

Zatímco Bárta se držel dál mezi uprchlíky, v pelotonu byl stále na předních pozicích vidět Štybar. Nadále však odpadávali další jezdci a postupně odstoupili i Mark Cavendish, jenž se dlouho staral o tempo při pronásledování uprchlíků, ale také jeho krajan Bradley Wiggins. Z Britů nakonec nedojel do cíle vůbec nikdo, ani hlavní favorit Chris Froome.

Původní pětice v čele se začala drobit, ale přibližně 50 km před koncem jel Bárta stále v úniku s polským spolujezdcem z týmu NetApp-Endura Bartoszem Huzarským. Bárta začal odpadat, naopak do čela se dotáhl Ital Giovanni Visconti. Další domácí favorit Vincenzo Nibali měl 35 km před koncem pád, dokázal se však brzy dotáhnout zpět a chvilku poté peloton pohltil vedoucí duo.

Do cíle dojela jen třetina cyklistů

V samém závěru závodu vysvitlo na cyklisty i slunce. Štěstí nepřineslo Kolumbijci Rigobertu Uránovi, jehož naděje zmařil necelých 10 kilometrů před cílem těžký pád. Největší energii naopak dodalo do finiše Costovi, jenž získal v silničním závodě pro Portugalsko vůbec první medaili v historii světových šampionátů a nechal za sebou v těsném finiši Rodrígueze.

Zbývající čeští reprezentanti František Raboň, Jakub Novák, Martin Hunal a Stanislav Kozubek závod nedokončili podobně jako více než dvě třetiny z celkem 208 závodníků na startu. Do cíle jich v náročných podmínkách dojelo jen 61.

"Věděli jsme, že by mělo hodně pršet. Jelo se skrz provazy vody... Z kopců jsme to nazvali tak, že jsme jezdili dolů tobogánem, hodně to klouzalo. Shodli jsme se na tom, že tento okruh by byl i v suchu hodně těžký, ta voda to ještě umocňuje," řekl Kozubek po svém odstoupení v rozhovoru s Českou televizí.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii:
Závod s hromadným startem:
Muži (272,3 km):
1. Costa (Portug.) 7:25:44
2. Rodríguez stejný čas
3. Valverde (oba Šp.)
4. Nibali (It.) oba -16
5. Grivko (Ukr.) -31
6. P. Sagan (SR)
7. Clarke (Austr.)
8. Iglinskij (Kaz.)
9. Gilbert (Belg.)
10. Cancellara (Švýc.) všichni -34
26. Štybar -1:59
54. Bárta -11:20
Raboň, Novák, Hunal, Kozubek (všichni ČR) všichni nedokončili

Reklama

Související témata: