Hlavní obsah

Giro d'Italia 2014 vzdá hold Pantanimu na třech vrcholech

Milán

Organizátoři slavného cyklistického závodu Giro d'Italia v Miláně slavnostně odhalili trasu příštího ročníku, který bude již 97. v historii. Potvrdili, co již v minulém týdnu prozradil deník Tuttosport - závod během své trasy uctí památku italského vrchaře Marca Pantaniho, od jehož smrti po předávkování kokainem uplyne v příštím roce deset let.

Článek

Trasa Gira 2014 zahrnuje tři výstupy na počest Pantaniho, vítěze Gira z roku 1998, kdy triumfoval rovněž na Tour de France. Prvním má být v 8. etapě oblíbený tréninkový kopec populárního Piráta Monte Carpegna na trase z Foligna do Montecupiola, dalšími pak ve 14. a 15. etapě Santuario di Oropa a Montecampione, místa Pantaniho slavných etapových vítězství.

Giro v příštím roce odstartuje v Belfastu již 9. května, neboť ve srovnání s předchozími ročníky závodu před týdnem přibyl den volna navíc. Peloton v Severním Irsku a následně v Irsku absolvuje tři etapy, pak se přesune do Itálie.

Celkem 21 etap bude proloženo třemi dny volna, v průměru během každé etapy jezdci absolvují 183 kilometrů, v posledním týdnu už to bude průměrně o 14 km méně. Trať je označována za vyváženou; obsahuje tři časovky, osm finišů pro sprintery, devět etap pak bude končit v kopcích nebo horách. Poté, co byl letos vynechán kvůli zimnímu počasí a sněhu, je opět zařazen vyčerpávající výstup na vrchol Stelvio.

Cíl bude v Terstu 1. června, čímž chtějí organizátoři připomenout 60. výročí připojení města, které se nachází na hranici se Slovinskem, po druhé světové válce k Itálii. Plán etap v pondělí slavnostně představil letošní šampion Vincenzo Nibali, který však příští ročník zřejmě vynechá a soustředí se na Tour de France.

Reklama