Hlavní obsah

Belkin se kvůli podezření z dopingu zbavil Sáncheze, vyplatil ho ze smlouvy

Španělský cyklista Luis Léon Sánchez přišel o angažmá v nizozemském týmu Belkin, s nímž měl smlouvu ještě na dva roky. Vedení stáje podle listu De Telegraaf vítěze čtyř etap na Tour de France z kontraktu vyplatilo kvůli tomu, že se u něho opakovaně objevovalo podezření z dopingu.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Španělský cyklista Luis Léon Sánchez se raduje z vítězství etapy na Tour.

Článek

"Jeho jméno figurovalo v příliš mnoha případech," uvedl mluvčí stáje, která dříve nesla název Rabobank a nedávno krátce také Blanco.

Devětadvacetiletý Sánchez přišel do týmu předloni. V jeho barvách vyhrál dvě etapy na Tour de France a loni také jednorázový závod Clásica San Sebastián. Po tomto úspěchu s ním manažer týmu Harold Knebel prodloužil smlouvu o tři roky, kontrakt prý jezdci zaručoval 2,4 miliónu eur (přes 61 miliónů korun).

Propojení s lékaři

Nynější šéf stáje Richard Plugge zastavil Sánchezovi letos v únoru činnost kvůli jeho kontaktům s kontroverzním lékařem Eufemianem Fuentesem. Cyklistovo jméno se objevilo také ve vyšetřování dopingových praktik italského doktora Michele Ferrariho z roku 2007 a také v předloňské aféře Operacion Galgo, která se týkala organizovaného dopingu ve Španělsku.

V květnu vedení týmu dočasný distanc Sánchezovi zrušilo s tím, že během interního vyšetřování neobjevilo žádné pádné důkazy o jeho napojení na Fuentese. Sánchez pak vyhrál po jedné etapě na závodech Kolem Belgie a Tour de l'Ain a startoval také na Vueltě.

Reklama

Související témata: