Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro cyklistu Di Lucu za doping doživotní trest

Řím

Antidopingový žalobce Italského olympijského výboru (CONI) požaduje pro cyklistu Danila Di Lucu doživotní zákaz startů. Důvodem je již třetí prohřešek sedmatřicetiletého jezdce proti dopingovým pravidlům, kterého se dopustil letos, když pět dnů před startem Giro d'Italia odevzdal při náhodném mimosoutěžním testu vzorek pozitivní na krevní doping EPO. Záležitost má nyní v rukou antidopingový soud CONI.

Článek

"Pro mé fanoušky se tím případem nic nezmění," řekl údajně Di Luca v září během slyšení před olympijským výborem, aniž by doping popřel.

Pozitivní test na EPO měl už na Giru 2009 a dostal dvouletý zákaz. Vyšetřovatelé z CONI mu ale následně podle pravidel antidopingové agentury WADA zkrátili trest o devět měsíců, neboť jim pomohl odhalit další dopingové přestupky. Po vítězství na Giru 2007 byl Di Luca potrestán zákazem startů na tři měsíce za kontakty s lékařem Carlem Santuccionem.

Formu vysvětloval tréninkem

Di Luca o sobě dal během letošního Gira několikrát vědět a byl blízko vítězství ve čtvrté etapě. Přesto, že před startem závodu měl letos v nohách prakticky jen dva závodní dny, neboť začátkem roku zvažoval konec kariéry. Místo toho krátce před startem Gira podepsal kontrakt se stájí Vini Fantini-Selle Italia. Dobrou formu vysvětloval tím, že během zimy hodně trénoval.

Po odhalení pozitivního vzorku byl Di Luca ze závodu vyloučen a stáj ho okamžitě propustila. V průběžném pořadí mu patřilo 26. místo. Pokud bude potrestán, jeho výsledky z jednotlivých etap budou anulovány.

Reklama

Související témata: