Hlavní obsah

VIDEO: Šílený závod bikerů v Utahu, divákům tuhla krev žilách

Praha

Neskutečné kousky bikerů byly o uplynulém víkendu k vidění v americkém Utahu. Ve spektakulární krajině u městečka Virgin si to ti nejlepší z nejlepších rozdali při závodu Red Bull Rampage na trati vedoucí téměř kolmou stěnou v pískovcovém masivu. Pro vítězství v šíleném závodu si dojel Kyle Strait, jemuž se jako prvnímu v historii podařilo vyhrát podruhé.

Redbull RampageVideo: Reuters

 
Článek

Strait zvládl bez zaváhání projet strmou strání a ve spodní technické části trati, na níž na závodníky čekala řada skoků, uchvátil rozhodčí i diváky sebevražedným trikem „no hander", při němž se za frenetického jekotu přihlížejících pustil řídítek. Americký milovník adrenalinu, který se do závodu přihlásil už ve čtrnácti letech, se stal vůbec prvním bikerem, jemuž se triumf v Utahu podařilo obhájit.

„Je to neskutečný pocit. Snažil jsem se o to takovou dobu a musel jsem si počkat. Spousta dalších skvělých jezdců usilovala o druhé vítězství a nikomu se to nepovedlo," jásal Strait, který prvního triumfu na Rampage dosáhl v roce 2004. Tehdy jako neznámý sedmnáctiletý nováček způsobil senzaci.

O víkendu už coby ostřílený matador musel svést tuhý boj s dalšími čtyřiadvaceti jezdci. Na trati s převýšením tři sta metrů si každý závodník mohl po startu z hřebínku ostrého jako břitva vybrat pro sjezd svou vlastní linii a ve spodní části pak čekaly připravené skoky, na nichž byly k vidění triky, při kterých divákům tuhla krev v žilách.

Nejlepší trik závodu předvedl v pořadí třetí Cam Zink, který na obřím skoku vysekl parádní backflip. „S Kylem jsme to zhodnotili jako největší skok v bikerských dějinách. Doba ve vzduchu byla nekonečná, přitom se to ale všechno seběhlo tak rychle, že to ani nedokážu popsat," rozplýval se v cíli Zink.

Reklama

Související témata: