Hlavní obsah

Cyklokrosař Šimůnek se hecnul a přijede na Světový pohár do Tábora

Jan KrůtaSport.czPrávo

V minulých měsících si cyklokrosař Radomír Šimůnek užil se zdravím svoje. Po zápalu plic mu v těle zůstala bakterie, což se prokázalo až v září. Musel úplně vysadit, dostal dvojitou dávku antibiotik, ale jako obrovský bojovník nehodil flintu do žita a v sobotu se postaví na start Světového poháru v Táboře.

Foto: Foto facebook

Cyklokrosař Radomír Šimůnek.

Článek

„Pojedu na sto procent," hlásil v úterý po obědě z Mallorky, kam odjel na soustředění. „Teprve začínám dostávat do nohou kilometry, je to trochu syrové. Je mi jasné, že nebudu schopen bojovat o nějaké přední umístění, ale beru to tak, že Tábor je v téhle sezóně vlastně jediný velký závod doma a já tam chci jet kvůli fanouškům. Je mi jedno, jestli budu dvacátý nebo třicátý. Hlavně, abych to nějak objel," řekl Šimůnek.

V mužské kategorii by měl o nejlepší výsledek bojovat Šimůnkův stájový kolega z Kwadro-Stannah Martin Bína. Tomu se sice vůbec nepovedl první díl Světového poháru ve Valkenburgu, ale reprezentační trenér Stanislav Bambula věří, že šlo o náhlou indispozici. „Dlouho jsem ho neviděl v takové krizi. Bylo mu skoro do breku. Ale připravený je dobře, tohle byl určitě jen chvilkový úlet. Navíc všem našim závodníkům hraje do karet domácí prostředí," prohlásil Bambula.

Mezi ženami bude největším českým želízkem v ohni Pavla Havlíková, která byla v neděli šestá na SP v Nizozemsku. „V Táboře by mohla být ještě výš, trať jí vyhovuje a bude sucho," řekl reprezentační trenér. „V juniorech by se měl rvát o pódium Ťoupalík, ve třiadvacítce máme vyrovnanou čtveřici. Věřím, že se jim něco hezkého povede," dodal Bambula.

Program SP v Táboře
Sobota 26. října
10.00: junioři
11.10: muži do 23 let
13.30: ženy
15.00: muži
Vstup na všechny závody je zdarma. ČT Sport vysílá živě kategorie mužů a žen, zbývající závody půjdou ze záznamu.

Díky tomu, že je Česko pořadatelskou zemí a může postavit i B tým, objeví se ve čtyřech závodech na trati v areálu Komora hned 35 domácích závodníků. Na cenách rozdělí organizátoři celkem 51 715 eur. Nejlepší muž získá 5000 eur, ještě padesátý v pořadí bere 300 eur. Vítězka závodu žen obdrží 1000 eur.

V Táboře se Světový pohár koná již pojedenácté. „Na trati probíhají od pondělka finální úpravy, do pátku musí být vše nachystáno. Bude to pro nás pořadatelská generálka na mistrovství světa," řekl šéf organizačního výboru Čestmír Kalaš. Světový šampionát se v Táboře uskuteční na přelomu ledna a února 2015 a prezident Českého svazu cyklistiky Marián Štetina spolu se starostou města Jiřím Fišerem v úterý slavnostně představili logo MS.

Generální partner závodu, firma ČEZ, přiveze do Tábora dvě speciální oranžová kola a každý ze zájemců může šlapáním přispět na dobročinné účely. „Vyšlapaná energie za minutu bude převedena na finance, které půjdou na Centrum Kaňka a Domácí hospic Jordán. Za den se dá takto vyšlapat až sto tisíc korun," řekl zástupce energetické společnosti Marek Sviták.

Reklama