Hlavní obsah

Odkdy někdo věří Lanci Armstrongovi? říká bývalý šéf UCI Verbruggen

Haag

Bývalý šéf světové cyklistiky Hein Verbruggen zpochybnil výpověď Lance Armstronga, který ho obvinil, že mu pomáhal krýt doping.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Bývalý šéf světové cyklistiky Hein Verbruggen a Lance Armstrong na snímku z roku 2005. Tehdy byli ještě přátelé.

Článek

"Odkdy někdo věří Lanci Armstrongovi? Když říkal u Oprah Winfreyové, že se s UCI nikdy na ničem nedohodl. Nebo od té doby, co točí filmy a poskytuje rozhovory, v nichž naznačuje, že se chystají šťavnaté příběhy," uvedl Verbruggen v sms zprávě pro nizozemskou televizi.

Dvaasedmdesátiletý Nizozemec reagoval na Armstrongovo tvrzení pro list Daily Mail, kterému bývalý americký cyklista řekl, že při Tour de France v roce 1999 na Verbruggenův podnět antedatoval lékařský předpis. Odůvodnil tak prý zvýšenou hodnotu kortizonu, kterou u něj odhalil dopingový test.

"Jeho historka nemá logiku"

"Jeho historka nemá logiku, protože tehdy nešlo o dopingový prohřešek. Navíc to nespadalo do kompetence UCI, ale francouzského ministerstva. Takže rok po obvinění z rozsáhlé spoluviny UCI na dopingu Lance Armstrong a jeho týmu jsme se vrátili ke kortizonové kauze z roku 1999, která ani nepříslušela UCI," distancoval se od případu Verbruggen, který podezření z krytí Armstrongova dopingu vytrvale odmítá.

Dvaačtyřicetiletý Armstrong loni kvůli dopingu dodatečně přišel o rekordních sedm titulů z Tour a dostal doživotní zákaz startů.

Reklama