Hlavní obsah

Sáblíková má další cyklistický double, vyhrála i hromadný závod

Slavkov u Brna
Aktualizováno

Martina Sáblíková dominovala na společném mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice po časovce i závodu s hromadným startem. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení ve Slavkově u Brna obhájila loňský double. Svůj triumf z časovky dokázali potvrdit rovněž Adam Ťoupalík mezi juniory a Nikola Nosková v kategorii juniorek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati závodu s hromadným startem.

Článek

Sedmadvacetiletá Sáblíková se dnes na 96 kilometrů dlouhé trati brzy odpoutala od pelotónu a zbytek startovního pole zcela deklasovala. Druhou v pořadí Anežku Drahotovou porazila o pět a půl minuty.

„Jela jsem si nějaké svoje tempo do kopce, zkusila jsem jet dopředu a pak jsem zjistila, že jedu sama. Tak jsem si řekla, že to zkusím a přinejhorším mě dojedou v dalším kopci. Ale náskok začal narůstat, tak jsem jela," řekla Sáblíková v cíli novinářům.

Před posledním z šesti okruhů, které ženy společně s juniorkami absolvovaly, už měla na Drahotovou k dobru pět minut. „Jen jsem si tak řekla, že snad neumřu a už mě nedojedou," uvedla Sáblíková.

Po dojetí se dočkala bouřlivého potlesku od fanoušků i gratulace očividně spokojeného trenéra Petra Nováka. "Určitě velká spokojenost," přitakal Novák.

"Martina četla na facebooku, jak psala Pavlína Šulcová, že na ni v hromadném startu vymyslí nějakou taktiku a podle toho se ta taktika vyvíjela. Jen mě překvapilo, jak odjela Martina brzo a sama. Nikdo se nechytil," připustil Novák.

"Čekal jsem, že alespoň jedna nebo dvě holky by s ní mohly jet. Zkoušela to v tom kopečku jedna z juniorek, ale nahoře už byla Martina sama vepředu o 15 vteřin, tak jela," dodal.

I osmnáctiletá Drahotová, která sbírá úspěchy také v chůzi a běhu, získala ve Slavkově druhou medaili po bronzu z časovky. Stejnou bilanci má dnes bronzová Pavlína Šulcová, druhá ze souboje s chronometrem.

Rovněž Ťoupalík finišoval v poklidu a s velkým náskokem na ostatní. Byť si nástup schoval až do předposledního z devíti okruhů trati o délce 128 km,, obhájce titulu Luďka Helise za sebou nechal o více než tři a půl minuty. Třetí dojel Vojtěch Pezlar. "Až do mého úniku to bylo tempo netempo. Po časovce jsem byl favorit a každý si mě hlídal. Když jsem dojel Kováře a nechtěl střídat, tak jsem jel dopředu sám," řekl Ťoupalík.

Se Sáblíkovou se však shodl v tom, že se jednalo o hodně těžký závod. "Kluci se buď nedomluvili, nebo na to neměli, tak jsem měl rychle velký náskok. Normálně se u nás tak dlouhé závody nejezdí a v posledním kole jsem toho už měl plné zuby. Ale myslím, že to byl hodně spravedlivý závod," prohlásil Ťoupalík.

Nejtěžší práci s potvrzením čtvrtečního časovkářského zlata tak měla Nosková, jež až ve spurtu předčila Barboru Průdkovou a Nikol Zdráhalovou.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice ve Slavkově u Brna - závod s hromadným startem:
Ženy (96 km):
1. Sáblíková (Nowis Team)2:48:09
2. A. Drahotová (CTP Šimůnek)-5:36
3. P. Šulcová (Ghost Rubena Racing)
4. Kadlecová (SR)
5. Havlíková (Young Telenet Fidea) všechny-8:20
6. Svobodová (KCR Roudnice n. L.)-8:23.
Juniorky (96 km):
1. Nosková (Kooperativa SG Jablonec)2:56:29
2. Průdková (Nutrend Specialized)
3. Zdráhalová (Nowis Team)obě stejný čas
Junioři (128 km):
1. Ťoupalík (ČEZ Cyklo Team Tábor)3:37:17
2. Helis (Tufo Prostějov)
3. Pezlar (Kovo Praha)oba -3:35.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články