Hlavní obsah

Hvězda týmu Sky nocuje během Gira na autobusové zastávce i u kostela

Praha

Obytný autobus se na tři týdny stal domovem lídra cyklistické stáje Sky, jímž je Australan Richie Porte. Ne snad že by nejmovitější tým v pelotonu neměl finance na hotelové pokoje, jen se vedení britské formace rozhodlo při probíhajícím Giru d’Italia udělat maximum pro úspěch své jedničky.

Foto: Profimedia.cz

Australský cyklista Richie Porte z týmu Sky na Giru.

Článek

„Klukům převážíme mezi hotely jejich matrace a polštáře, ale studovali jsme vliv stěhování na výkony a dospěli jsme k závěru, že je to zbytečně stresující záležitost," vysvětloval šéf týmu Sky David Brailsford pro server cyclingnews.com.

Nenechte se ale mýlit. Dočasný Porteho domov má hodně daleko k nějakým laciným karavanům. Jde o luxusní motorhome s vlastní prostornou kuchyní, toaletou, sprchou a oddělenou ložnicí. Stěny autobusu jsou vysouvací, čímž se obytný prostor značně zvyšuje.

Jako ve formuli 1

„Inspirovali jsme se u MotoGP a formule jedna. Richie bude kromě jídla, které absolvuje s ostatními, pořád ve známém prostředí, nic by ho nemělo rozhodit," řekl Brailsford.

Jeho stáj je pověstná tím, jak moc lpí na detailech. Třeba pro českého cyklistu Leopolda Königa nechává připravovat pochutiny z kozího mléka, které si rodák z Moravské Třebové oblíbil. Kolumbijcům zase vedení najalo španělského trenéra, který víc rozumí jejich mentalitě.

A tak mohou fanoušci každý den v blízkosti týmového hotelu Sky vidět černošedý luxusní autobus. Jednou na autobusové zastávce, podruhé v blízkosti kostela. Vedení závodu tím ale není příliš nadšené. „Neexistují žádná pravidla na nocování účastníků závodu. Ale je mi líto, že Porte využívá karavan, vždyť italské hotely jsou jedny z nejlepších na světě," posteskl si ředitel Gira Mauro Vegni.

Krok Brailsforda a hlavního trenéra týmu Sky Tima Kerrisona však není namířen proti hoteliérům. Jde o pokus vylepšit byť třeba o jediné procento výkonnost Porteho. A pokud se vše osvědčí, může se na stejný komfort těšit Chris Froome během červencové Tour de France.

Reklama