Hlavní obsah

Český cyklokros slaví na MS medaili. Nosková vybojovala v závodě žen do 23 let stříbro

Heusden-Zolder
Aktualizováno

Cyklokrosařka Nikola Nosková získala na mistrovství světa v belgickém Heusden-Zolderu stříbro v závodě do 23 let. V nově zařazené kategorii nestačila osmnáctiletá reprezentantka mezi provazci deště pouze na vítěznou Britku Evie Richardsovou. Pavla Havlíková dojela v elitním závodu žen dvanáctá, překvapivou mistryní světa se stala Nizozemka Thalita de Jongová.

Foto: Petr Hofbauer, ČTK

Cyklokrosařka Nikola Nosková si v závodě žen do 23 let na mistrovství světa v belgickém Heusden-Zolderu dojela pro stříbro.

Článek
Fotogalerie

"Jsem hrozně moc spokojená. Vůbec jsem to nečekala. Trať mi seděla, ale na suchu. A jak celou noc pršelo, tak jsem si říkala už od rána, že to není pro mě," přiznala novinářům Nosková. "Nakonec to ale vyšlo dobře a za druhé místo jsem hrozně spokojená," dodala.

Osmnáctiletá Nosková, která je úspěšná rovněž na silnici a předloni skončila na MS ve španělské Ponferradě čtvrtá v silničním závodě juniorek, kontrolovala dění za vedoucí Richardsovou od samého začátku. Ve druhém ze čtyř okruhů se vydala za Britkou, která vypálila rybník hlavním favoritkám a svůj nástup nakonec dotáhla až k překvapivému zlatu.

Nosková na promáčené trati jela dobře technicky. Zvyšovala odstup od Kaptheijnsové, na niž měla po třetím kole náskok 11 vteřin, ale zároveň si mezi provazci deště hlídala, aby neudělala zbytečnou chybu. Do cíle nakonec dojela 35 sekund za vítězkou, před Nizozemkou udržela bezpečný odstup a mohla si plně vychutnat závěrečnou rovinku.

S Richardsovou nepočítala

"Angličanka mě v prvním kole úplně přeletěla, vůbec nevím, kde se to v ní vzalo. Předjela mě, odjela a jela sama. Vůbec jí neznám. Počítala jsem spíš s Paytonovou, se kterou jezdíme svěťáky. Ale s Richardsovou jsem vůbec nepočítala. Počítala jsem spíš s Belgičanami a Italkami," přiznala Nosková.

Aby také ne. Richardsová šokovala všechny. Jela svůj první mezinárodní závod v krosu. "Nemohla jsem tomu uvěřit. Docela mě to šokovalo, že jsem vyhrála," smála se Britka. "Nerada jezdím ve skupině, tak jsem zkusila jet a čekala, jak dlouho mi to asi tak vydrží. A já vydržela čtyři kola," podivovala se sama nad svým výkonem.

Richardsová nastupovala na start bez větších ambicí. "Byla jsem ve třetí řadě, byla mi zima a čekala jsem, že to bude bláznivý závod. V jeho průběhu jsem sice věděla, že je za mnou mezera, ale nevěděla jsem, že to je náskok vedoucí závodnice," prohlásila Richardsová.

Do Belgie si odskočila zazávodit jen díky tomu, že byla stanovena nová kategorie žen do 23 let. Jinak se věnuje hlavně olympijské disciplíně cross country na horských kolech a na loňském MS bikerů skončila mezi juniorkami druhá. "Kdyby ta nová kategorie nebyla, tak bych neměla šanci jet. Ale tento sport ji potřebuje na ten přechod závodnic mezi elitu," myslí si Richardsová.

Havlíková dojela v kategorii elite dvanáctá

Havlíková, která na nedávném domácím šampionátu překvapivě prohrála s Martinou Mikuláškovou, ztratila hned v úvodu kontakt s čelem závodu. V cíli z toho bylo manko minuty a 55 vteřin, na stupně vítězů ztratila minutu a půl.

"Hned na startu mi tam sklouzla noha z pedálu, a i když tím závod nekončí, nebyla jsem tam úplně vepředu. Byla to asi ta úplně zásadní chyba, která se mi dnes stala," řekla novinářům Havlíková. "Závod tím neskončil, ale první skupina jela a my zůstaly viset," přiblížila nelehký úvod dvaatřicetiletá Havlíková.

V průběhu se sice posouvala kupředu, ale stálo ji to hodně sil. "A ty v závěru chyběly. Byl to boj kolem desátého místa, což mě trochu mrzelo. Zklamaná jsem z výsledku, protože minimálně s první desítkou jsem počítala, ale nikoliv z výkonu," uvedla Havlíková. "Nechala jsem na trati všechno a rychleji už to nešlo. Na víc jsem už pak neměla, byl to dnes strašně těžký závod," dodala.

Trojnásobná česká šampionka Mikulášková skončila na 26. příčce s odstupem téměř čtyř minut na zlato.

Pro zlato si dojela De Jongová

Poměrně překvapivou vítězkou se díky nejlépe zvládnutému poslednímu kolu stala De Jongová. Na druhou Maniovou najela 14 sekund. Na pódium se nakonec dostala alespoň jedna z hlavních favoritek na titul Cantová, i když musela o bronz hodně zabojovat v cílovém spurtu s Nizozemkou Sophií de Boerovou.

Nástupkyni Pauline Ferrandové-Prévotové, která nemohla obhajovat loňský titul z Tábora kvůli zranění, se přitom příliš nepovedl start. "Jen jsem si tak pro sebe pomyslela 'OK, je to pryč. Jen se snaž si z toho udělat hezký závod s nějakým solidním výsledkem," svěřila se De Jongová.

Zlato bylo více než solidním výsledkem. "Šlo to všechno hodně dobře, když jsem se dotahovala na čelo závodu a před závěrečným okruhem už jsem byla u těch nejlepších," řekla De Jongová, která přitom byla v polovině závodu s osmnáctivteřinovým mankem až šestá. "Pak jsem na nejtěžší části trati měla sílu udávat tempo a všimla jsem si, že Cantová trochu ztrácí, tak jsem zabrala a ona odpadla," popsala vítězná Nizozemka.

Nejlepším českým juniorem byl v úvodním závodu MS na čtrnácté příčce Jan Gavenda. Suverénně vyhrál Nizozemec Jens Dekker. V neděli jsou na programu šampionátu závody mužů do 23 let a elitní kategorie.

MS v cyklokrosu v Heusden-Zolderu (Belgie):
Junioři:
1. Dekker (Niz.) 43:05
2. Crispin -35
3. Bonnet (oba Fr.) -1:00
...14. Gavenda -2:10
37. Sirůček -3:30
41. Honzák -3:57
49. Jarý -4:32
54. Novák (všichni ČR) -5:41
Ženy - elite:
1. De Jongová (Niz.) 41:03
2. Maniová (Fr.) -14
3. Cantová (Belg.)
4. De Boerová (Niz.) obě -24
5. Harrisová (Brit.) -32
6. Stultiensová (Niz.) -36
7. Lechnerová (It.) -46
8. Antonneauová (USA) -1:12
9. Majerusová (Luc.) -1:25
10. Van Paassenová (Niz.) -1:44
...12. Havlíková -1:55
26. Mikulášková (obě ČR) -3:55
Ženy do 23 let:
1. Richardsová (Brit.) 41:34
2. Nosková (ČR) -35
3. Kaptheijnsová (Niz.) -47
4. Freiová (Švýc.) -53
5. Heiglová (Rak.) -1:30
6. Nobleová (USA) -1:42
...26. Lukešová -5:20
40. Mináriková-Švecová (obě ČR) -8:28

Reklama

Související témata: