Hlavní obsah

Juniorka Šafářová dojela na MS horských kol po defektu čtrnáctá, Zadák skončil jedenáctý

Čeští bikeři v dnešních závodech juniorských kategorií disciplíny cross country na mistrovství světa horských kol v Novém Městě na Moravě neuspěli. David Zadák skončil těsně za první desítkou jedenáctý, Šafářová dojela mezi juniorkami čtrnáctá. Mistry světa se stali Francouz Thomas Bonnet a Švédka Ida Janssonová.

Foto: Jaroslav Šnajdr, ČTK

Vítězka závodu juniorek Ida Janssonová ze Švédska.

Článek

Zpočátku se zdálo, že vysoké ambice bude naplňovat všestranný talent Holec. Člen stříbrné čtvrteční štafety byl na šesté pozici, ale technické potíže s patkou přehazovačky všechny šance zhatily. Frustrovaný Holec, jehož postihl problém technického rázu již během štafety, dokonce zahodil své kolo mimo trať. Závod ale nakonec dokončil, dojel na 75. místě.

"Cítil jsem ty problémy už od prvního kola. Pak to spadlo, já to nahodil zpátky, jenže ty problémy se opakovaly. A když už se to stalo asi počtvrté... Nahazovat si to zpátky každý kopec, každé dvě minuty při hodinovém závodě, to je těžké," uvedl Holec v rozhovoru s Českou televizí.

Nejlepším z domácích reprezentantů tak byl Zadák, jenž prohrál spurt o desítku, mezi nejlepších dvacet se dostali ještě Josef Jelínek (17.) a Jaromír Skála (19.). Bonnet porazil druhého Švýcara Vitala Albina o 36 sekund, minutu za vítězem si vyjel bronz Nor Tobias Halland Johannessen.

Šafářovou srazil defekt

Osmnáctiletou Šafářovou připravil o lepší umístění defekt zadního kola v polovině závodu. Ten měla výborně rozjetý a před smolným okamžikem byla průběžně čtvrtá. Do depa to však měla hodně daleko a bylo po nadějích na skvělé umístění. Přesto závod dokončila, a to se ztrátou šesti minut a 22 vteřin na vítězku.

"Stalo se to v těch největších kamenech, asi jsem si tam moc věřila, ale šla jsem na ráfek a píchla jsem. Jelo se mi do té doby strašně dobře, ale nešlo na tom jet, ani běžet jsem moc nemohla. A do depa to bylo strašně daleko. Hrozně mi pak ztuhly nohy," popsala smutná a zklamaná Šafářová.

Do první dvacítky se vešly ještě sedmnáctá Lucie Krupová a devatenáctá Denisa Lukešová. Za vítěznou Švédkou získala s mankem 25 vteřin stříbro Rakušanka Lisa Pasteinerová, bronz si vyjela Martina Bertaová z Itálie.

MS na horských kolech v Novém Městě n.Mor. (Žďársko):
Cross country:
Juniorky:
1. Janssonová (Švéd.) 1:02:30
2. Pasteinerová (Rak.) -25
3. Bertaová (It.) -1:50,
...14. Šafářová -6:22,
17. Krupová -7:17,
19. Lukešová -8:04,
22. Tvarůžková (všechny ČR) -9:43.
Junioři:
1. Bonnet (Fr.) 1:08:32
2. Albin (Švýc.) -36
3. Halland Johannessen (Nor.) -1:00,
...11. Zadák -2:29,
17. Jelínek -3:29,
19. Skála -3:45,
45. Zeťák -7:35,
48. Šimůnek -8:31,
62. Bártek -10:45,
75. Holec (všichni ČR) -13:18.

Reklama