Hlavní obsah

Cavendish slaví na Tour další etapový triumf, Bárta únik nedotáhl

Montauban

Mark Cavendish vybojoval na letošní Tour de France třetí etapové vítězství. Britský cyklista se prosadil v závěrečném spurtu 190,5 kilometru dlouhé trasy, v níž jel Jan Bárta dlouho v úniku. V cílové rovince Cavendish porazil Němce Marcela Kittela.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Brit Mark Cavendish v cíli 6. etapy Tour de France.

Článek

Ve žlutém trikotu vedoucího jezdce zůstal po šesté etapě belgický hrdina pátého dne Greg Van Avermaet. V průběžném pořadí má před pátečním vjezdem do Pyrenejí dál náskok 5:11 minuty před Francouzem Julianem Alaphilippem.

Nejlepší z Čechů Roman Kreuziger dojel v popředí hlavního pelotonu na 23. místě se čtyřsekundovou ztrátou na sprintující čelo. V celkovém pořadí je dál osmnáctý s odstupem 5:28 za Van Avermaetem, na druhé místo ztrácí jen 17 sekund.

Bárta strávil v úniku společně s Japoncem Jukijem Araširem od startu více než 160 kilometrů a v horkém dni, v němž ve Francii šplhala teplota přes 36 stupňů Celsia, si vypracovali náskok až čtyři a půl minuty. Jejich sólovou jízdu ukončil peloton až zhruba 23 kilometrů před cílem. Rovinatý závěr znovu nabídl příležitost sprinterům a Cavendish toho dokázal naplno využít.

Na pravou chvíli si počkal v závěsu za Kittelem a 200 metrů před cílem vyrazil. Po zisku 29. etapového vavřínu na Tour se bývalý mistr světa osamostatnil na druhém místě historické tabulky a za sebou nechal slavného Francouze Bernarda Hinaulta. Více výher má už jen legendární Belgičan Eddy Merckx (34).

Díky třetí výhře se Cavendish ujal vedení v bodovací soutěži a ze zeleného dresu svlékl Petera Sagana. Kreuzigerův slovenský kolega z týmu Tinkoff dnes dojel pátý.

Bárta se po úniku udržel v hlavním pelotonu a do cíle dojel na 113. místě s pětisekundovým odstupem za vítězem. Třetí z Čechů Petr Vakoč nabral další téměř minutovou ztrátu. V průběžném pořadí jsou oba ve druhé stovce.

V pátek na cyklisty čeká první ostrý horský test v Pyrenejích. Před cílem 162,5 kilometru dlouhé trasy v Lac de Payolle absolvují dosud nejtěžší výjezd na 1490 metrů vysoký Col d'Aspin a poté technický sjezd.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa Arpajon-sur-Cere - Montauban (190,5 km):
1. Cavendish (Brit./Dimension Data) 4:43:48
2. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step)
3. McLay (Brit./Fortuneo)
4. Kristoff (Nor./Kaťuša)
5. Laporte (Fr./Cofidis)
6. Sagan (SR/Tinkoff)
7. Groenewegen (Niz./LottoNL)
8. Theuns (Belg./Trek Segafredo)
9. Coquard (Fr./Direct Energie)
10. Archbold (N. Zél./Bora Argon) všichni stejný čas
...
23. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -4
113. Bárta (ČR/Bora Argon) -5
167. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -57
Průběžné pořadí:
1. Van Avermaet (Belg./BMC) 30:18:39
2. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -5:11
3. Valverde (Šp./Movistar) -5:13
4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:15
5. Froome (Brit./Sky)
6. Barguil (Fr./Giant)
7. Quintana (Kol./Movistar)
8. Rolland (Fr./Cannondale)
9. Aru (It./Astana)
10. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) všichni -5:17
...
18. Kreuziger -5:28
135. Bárta -32:20
156. Vakoč -35:28

Reklama