Hlavní obsah

Byl jsem rozhozený terorem v Nice, říkal Dumoulin. I tak časovku proletěl

Praha

Bojovali s časem, myšlenkami však v průběhu většiny dne byli jinde a sledovali zpravodajství o následcích čtvrtečního teroristického útoku v Nice. Cyklisté při Tour de France pak po páteční časovce vyjadřovali soustrast rodinám obětí. Místo tradičních oslav došlo po etapě na minutu ticha a položení květin.

Foto: Juan Medina, Reuters

Nizozemec Tom Dumoulin při Tour de France během 13. etapy, kterou byla časovka.

Článek
Fotogalerie

Sedmatřicet a půl kilometru dlouhou trať nejrychleji zvládl Tom Dumoulin z Nizozemska hájící barvy stáje Giant. I v silném větru obtížnou trasu doslova proletěl. „Byl jsem rozhozený, když jsem ráno zjistil, co se stalo v Nice. Vždyť ta tragédie se odehrála jen pár set kilometrů od závodu. Ale na trati jsem se dokázal soustředit. Nicméně mám dvojí pocity. Jedny jsou plné radosti z vítězství, druhé jsou plné smutku a patří rodinám obětí teroristického útoku," říkal v cíli Dumoulin.

Řada cyklistů má právě v Nice dočasný domov. Město na jihu Francie totiž nabízí 300 slunečných dnů v roce, a tak je mezi borci z profesionálního pelotonu velmi vyhledávané. Dokonce zde má základnu tým Sky a apartmán si v Nice pořídil kupříkladu i Leopold König, český borec ze stáje Sky, jenž minulý rok pomohl Froomeovi k triumfu na Tour de France, ale letos vinou vleklého jarního zranění v sestavě pro nejlepší závod planety chybí a aktuálně bojuje na trati klání Kolem Polska.

„Moje rodina žije v Monaku, což je velmi blízko. Měl jsem štěstí, že nikdo z nich nebyl včera v noci v Nice. Cítím se velmi smutně kvůli lidem, kteří ztratili své blízké. Naše myšlenky jsou s rodinami obětí, kterým jsme při závěrečném vyhlášení vyjádřili respekt," prohlásil Slovák Peter Sagan, úřadující mistr světa ze stáje Tinkoff v narážce na skutečnost, že na pódiu byli netradičně všichni ocenění cyklisté současně a jeden po druhém položili květiny na nejvyšší stupínek.

Nibali vyslal emotivní vzkaz

Sagan nebyl jediným, kdo situaci už od rána monitoroval. „Nechtěl jsem se k teroristickým útokům vyjadřovat, ale musím projevit soustrast rodinám obětí. Modlím se za Nice. Život není fér. Je to zvěř," uvedl v emotivním vzkazu na twitteru italský fenomén Vincenzo Nibali. Podobně reagovali mnozí další.

„Jde o nejpodivnější moment mé kariéry. Aktuální dění ve Francii přináší úplně jiný pohled na závod. Často trénuji na silnicích kolem Nice. Je zničující vidět promenádu se všemi mrtvými těly. Jsou to hrůzné scény," posteskl si Chris Froome, jenž byl v cíli druhý a v průběžném pořadí ještě navýšil svůj náskok.

Zlepšení průběžné pozice dosáhl i český cyklista Roman Kreuziger, který ztratil lehce přes tři minuty a ze čtrnácté pozice se posunul na jedenáctou. „Po dlouhé době byla časovka z mojí strany povedená. Někteří soupeři mi dali, na jiné jsem něco najel. Na kole jsem se cítil poměrně dobře," říkal borec z týmu Tinkoff, jenž ráno změnil původní plány. „Nakonec jsem po večerním prohlédnutí trasy na ipadu nešel trasu projet na kole, ale jen v doprovodném vozidle, abych si udělal poznámky a šetřil energii, kterou jsem se pak snažil prodat v časovce, což se myslím povedlo," vykládal Kreuziger.

I on byl stejně jako další hluboce zasažen děním v Nice. „Je tragédie, co se stalo," pronesl a potvrdil, že etapu provázela zvýšená bezpečností opatření. „Pro nás závodníky se zatím moc nezměnilo, spíše podél trati bylo více policistů. Horské etapy nebudou z hlediska bezpečnosti problematické, ale důležité bude, aby organizátoři udělali patřičná opatření před etapou v Paříži, kde je složité situaci kontrolovat," přemítal Kreuziger.

Reklama

Související témata: