Hlavní obsah

Rána pro Sáblíkovou. Cyklistická unie na český návrh nepřistoupila

Praha

Další rána pro Martinu Sáblíkovou! Účast na olympiádě v Riu je pro ni stále proklatě daleko. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zamítla návrh české strany na zkrácené řízení v celé kauze. ČTK o tom informoval expert na sportovní právo Jan Šťovíček, jenž Sáblíkovou ve sporu zastupuje. UCI obratem požádal o přehodnocení jejího postoje. Situace se ale pro českou reprezentantku stále více komplikuje. Dostává se do hrozivého časového presu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martina Sáblíková po nedávné časovce v Hodoníně.

Článek

Hlavní předností tzv. "ad hoc" arbitráže s jedním rozhodcem, jehož verdikt by se obě strany zavázaly respektovat, je její rychlý průběh. Trojnásobná olympijská šampiónka v rychlobruslení by prostřednictvím této varianty mohla mít jasno ještě před začátkem her. I proto považuje Šťovíček rozhodnutí UCI za překvapivé.

"Jednalo by se o nejjednodušší řešení našeho výkladového sporu. Ještě víc nás ovšem překvapují důvody, které k tomu rozhodnutí UCI uvádí. A sice, že už na takové řízení prý zbývá málo času...," uvedl pro ČTK Šťovíček. Takové odůvodnění je z jeho pohledu zarážející.

"Protože jsme navrhovali domluvit se na rozhodnutí v horizontu maximálně 14 dnů - stačilo by jedno písemné podání obou stran, jedno ústní jednání, jediný rozhodce a bylo by hotovo. A samozřejmě se to dá stihnout, i pokud začneme nyní," zdůraznil Šťovíček.

Šťovíček: UCI nechce přistoupit na hru fair play

Připomněl v této souvislosti i skutečnost, že česká strana musela na odpověď UCI k návrhu zkráceného řízení čekat přes časovou tíseň dlouhých 12 dní. "Celkově to nelze hodnotit jinak, než že UCI účelově odmítá rozhodčí řízení. A my si klademe otázku proč - bojí se snad výroku nezávislého rozhodce?" přemítal Šťovíček.

"Mrzí nás, že UCI nechce přistoupit na hru fair play. My bychom samozřejmě rozhodnutí arbitráže respektovali, ať by bylo jakékoliv. UCI se ovšem do toho zjevně moc nechce," domnívá se právník.

Česká strana proto požádala s tímto vysvětlením UCI o přehodnocení stanoviska. Odpověď očekává příští týden. "Pokud mezitím UCI přidělí uvolněnou kvótu pro dámskou časovku, což je pravděpodobné, a nepřidělí ji Českému olympijskému výboru, pak nezbude, než podat klasickou žalobu u Mezinárodní sportovní arbitráže. Pak už ale bude toho času opravdu velmi málo," připustil Šťovíček.

Reklama

Související témata:
Rozhodce