Hlavní obsah

Cavendish ožil na dráze a ve spurtech drtí soupeře. Troufá si i při etapě na Den Mandely

Praha

Jasného krále mají sprinterské bitvy na letošním ročníku Tour de France. Před startem nejprestižnějšího etapového závodu světa byla s napětím očekávána bitva borců pro rovinaté dojezdy. Kandidátů byla řada, ale neomezeným vládcem je Mark Cavendish. V sobotu slavil už čtvrtý triumf v letošním ročníku, celkově šlo o třicátou etapovou výhru britského borce.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Mark Cavendish ukazuje, kolik vítězství si v letošním ročníku Tour de France připsal.

Článek

„Celou letošní sezónu jsem postavil na Tour de France a olympijských hrách v Riu," připomíná jednatřicetiletý závodník, že po bitvách na silnících ve Francii jej čeká cesta do Brazílie, kde však bude bojovat o medaili na dráze.

V roce 2008 vyhrál na Tour čtyři etapy, o rok později šest a následně dvě sezóny shodně po pěti etapách. Pak ale čtyři roky strádal. Během působení v týmech Sky a Etixx jako by se trápil. „Blíží se třicítce a ztratil rychlost v nohou," tvrdili cyklističtí experti o borci hájícím od letošní sezóny barvy stáje Dimension Data.

První výhra přinesla pohodu

Jak je tedy možné, že letos má Cavendish na kontě už čtyři triumfy? „Fyzicky se cítím stejně jako v předešlých letech. Jen jsem osvěžil schopnosti při tréninku na dráze. Jsem trpělivější, vnímavější a současně jsem si osvěžil schopnost vyhodnotit rychleji aktuální situaci na trati," vysvětloval Cavendish, když proletěl vítězný cílem sobotní etapy. „Navíc výhrou hned v první den ročníku jsem získal pohodu," připomíná, jak je pro spurtery důležité rozpoložení.

Pro zbytek závodu už je pouze jediná klasická rovinatá etapa, ale Cavendish potvrzuje, že s úspěchy přišlo patřičné sebevědomí. „Chci vyhrát v pondělí," vyhlásil. Přitom nejde o rovinatou etapu. „Pondělí patří Dnu Nelsona Mandely, což je pro tým velmi významné. Udělám vše pro výhru," prohlásil Brit v připomínce faktu, že hájí barvy týmu z Jižní Afriky.

Ještě před startem závodu přitom netajil, že s ohledem na olympiádu dost možná poslední týden Tour vypustí. „Říkal jsem, že nepůjdu přes hranu, abych se úplně nezabil před Riem. Ale cítím se v dobé kondici, proto pojedu až do Paříže," naznačil Cavendish, že v něm hoří touha po vyrovnání osobního rekordu v počtu etapových triumfů z Tour.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články