Hlavní obsah

Cyklisté s diabetem plánují start na Tour de France

Olomouc

Sportovci s diabetem z Team Novo Nordisk jsou příkladem, že neexistují žádné hranice toho, co lze s tímto onemocněním dosáhnout. Doufají, že se v roce 2021, kdy si připomeneme 100. výročí objevu inzulínu, dokonce zapíší do historie svojí účastí na Tour de France. O víkendu se tým poprvé zúčastnil prestižního mezinárodního závodu Czech Cycling Tour.

Foto: Sport.cz

David Lozano na trati Czech Cycling Tour 2016.

Článek

Team Novo Nordisk tvoří sportovci s diabetem z celého světa (cyklisté, triatlonisté a běžci). V jeho čele působí první mužský profesionální cyklistický tým, který je složen pouze z jezdců s diabetem. Jeho posláním je inspirovat, vzdělávat a motivovat lidi, kteří jsou zasaženi tímto onemocněním. Tým byl založen v roce 2012 a o rok později se stal prvním profesionálním cyklistickým týmem na světě, jehož členové se všichni léčí s diabetem 1. typu.

Etapového závodu Czech Cycling Tour se letos tým zúčastnil poprvé. Jeho největším úspěchem bylo 14. místo sprintera Davida Lozana v závěrečné etapě.

V rámci doprovodných akcí byl instalován také speciální stan společnosti Novo Nordisk, v němž proběhly prezentace pacientských organizací, veřejnost měla možnost pobavit se s odborníky v oblasti diabetu, stravování a sportu a také si zjistit svoje hladiny cholesterolu a cukru v krvi a ověřit si tak osobní rizika pro vznik diabetu.

Společnost také pro všechny připravila možnost zapojit se do charitativní akce na pomoc třem mladým a talentovaným sportovcům s diabetem 1. typu. Stačilo ujet pár kilometrů na připravených stacionárních kolech. Za každý najetý kilometr věnuje společnost 100 korun - a celkem bylo ve stanu najeto více než 500 kilometrů.

Celkovým vítězem závodu se stal Ital Diego Ulissi, z českých cyklistů byl nejlepší čtvrtý Karel Hník.

Reklama