Hlavní obsah

Hruška má formu a lituje, že letos chybí na Giru

PRAHA

Český cyklista Jan Hruška letos nestartuje na svém oblíbeném závodě Giro d'Italia, přestože má výbornou formu. O uplynulém víkendu se zaskvěl výhrou v časovce i celkovým prvenstvím na podniku první kategorie kalendáře mezinárodní unie UCI Clásica de Alcobendas ve Španělsku.

Foto: ARCHIV

Jan Hruška na archivním snímku

Článek

Takových výsledků nemá česká silniční cyklistika moc. Hruška prokázal formu před odjezdem na prestižní etapy Kolem Katalánska. "Vyhrál jsem tam vlastně všechny cenné trikoty pro jednotlivce, kromě dresu vrchaře," řekl cyklista při krátké návštěvě v Česku. "A toho si dobře všímají i šéfové stájí, kteří teď jedou nejsledovanější profizávod května. Rád bych se ještě na Giro v budoucnu vrátil," sdělil Hruška.

"Na závody, na kterých vyhráváte, se nezapomíná. Letos jedu ale ve stáji, která se zrodila nově. A takovou samozřejmě Italové na Giro nikdy nepozvou," řekl jezdec stále 3 Molinos resort, který na Alcobendas dosáhl svého šestého a sedmého profesionálního vítězství.

Poprvé jezdí jako lídr zahraniční stáje

A doufá, že přibudou další. "Poprvé v zahraniční profistáji jezdím letos jako hlavní lídr týmu. Poprvé se mnohé dění, v přípravě i v závodě, řídí podle mně. Ale právě pro tuhle zkušenost jsem risknul přestup do zcela nové stáje, ačkoliv možnost zůstat v ProTour týmu Liberty Seguros se ještě v zimě nabídla poté, co distancovali jedničku Herase," řekl Hruška.

Přípravu na etapy minulého týdne absolvoval Hruška v Česku, dokonce na horském kole, v bikerských závodech v Českém ráji a v České Lípě. "Jel velmi dobře, prakticky jsme ho honili od startu až do cíle," řekl uznale o Hruškově formě nejúspěšnější český cyklista posledního desetiletí Ján Svorada.

V další části sezóny chce Hruška startovat na mistrovství republiky. "Letos mně v tom po mnoha letech nebude klub dělat problémy, ani s kolem, ani kvůli obavě z možného zranění. Takže bych se rád kvalifikoval s dobrou formou i na mistrovství světa. Vyšel jsem z venkovského klubu a pořád je pro mě cenné vyhrávat i reprezentovat," dodal Hruška.

Reklama