Hlavní obsah

Zimovčák chce Giro na historickém kole za rok zopakovat

BRNO

Cyklista Josef Zimovčák chce příští rok zopakovat svoji cestu na historickém kole po celé trase závodu Giro d´Italia. Letos jeho pokus skončil 266 kilometrů před cílem, když po střetu s doprovodným vozidlem Zimovčákova konvoje zahynul německý motocyklista. Zimovčák nevylučuje, že by si v příštím roce splnil sen a vedle Gira by v září objel i trať španělské Vuelty.

Článek

Cyklista prohlásil, že letos měl v Itálii k cíli velmi blízko. "Zbývalo přejet přes dvě hory a potom se už otevřela cesta do Milána. Jenže ve chvíli, kdy jsem se o tragédii dozvěděl, jsem ani chvíli neváhal a cestu jsem ukončil," řekl Zimovčák, jenž loni zdolal všechny etapy Tour de France.

Nedokončené Giro pro něj však zůstává výzvou. "Z mého pohledu je Giro mnohem těžší závod. Svůj podíl hraje počasí, v květnu je v horách ještě citelně chladno. A také kopce na Giru jsou mnohdy sice kratší, ale strmější," tvrdí Zimovčák.

Navzdory předčasnému ukončení své cesty nepovažuje letošní misi za bezvýznamnou. "Uvědomil jsem si, že celý nádherný projekt mé cesty byl o lidech a vzájemné důvěře. Rozhodně z ničeho neviním kuchaře výpravy, který tragickou nehodu zavinil. Bohužel i takové věci se v životě stávají," dodal Zimovčák.

Reklama