Hlavní obsah

Koupil apartmá na Gardě, ale moc si ho neužije. Při debutu mezi elitou má na dosah Starou dámu

Praha

Byl paf už při prvním týmovém soustředění, jakého komfortu si užívá. A ani s odstupem téměř pěti měsíců údiv Ondřeje Cinka nepolevuje. Po přestupu ze světa horských kol do silničního pelotonu se octl v jiném světě. A není divu, že si rodáka z Rokycan v týmu Bahrajn-Merida hýčkají. Je mezi dvanácti adepty na účast v Tour de France!

Foto: facebook Ondřeje Cinka

Ondřej Cink při časovce Kolem Romandie.

Článek

„Silniční cyklistika mě kopla do úplně jiné sféry," připouští šestadvacetiletý závodník, který nyní bojuje o nominaci na nejslavnější závod planety při etapovém klání Kolem Romandie. Závodníci mají nejlepší hotely, vybrané jídlo, mechaniky pečující o kola a personál zajišťující komfort mimo trénink.

„Srovnání se světem biků je nemyslitelné. Když přijedu na hotel, mám na pokoji připravený kufr, jídlo i pití. Jdu jen na masáž a za dveře položím věci na praní. Ráno dám kufr před dveře a lidé z týmu jej odnesou do autobusu. U sebe si nechám v batůžku jen věci na etapu. Nestarám se absolutně o nic," vypravuje Cink.

Velký počet dnů strávených na cestách ho nijak netrápí. „Cestoval jsem dost už v době bikové kariéry. Teoreticky bych mezi závody mohl být hodně doma, jenže Česko nemá dobré podmínky pro trénink vrchařů. V blízkosti Prahy je nejdelší kopec na třináct minut, v republice na půl hodiny. Mezi závody tedy musím hledat místa, kde jsou lepší podmínky pro vrchaře," vysvětluje. „I proto jsem si koupil apartmán na Gardě, kde budu od května."

Není však příliš jisté, jak moc si Cink nového útočiště hned v prvních týdnech užije. Tým jej totiž zařadil do dvanáctičlenné nominace pro nejslavnější závod světa: Tour de France. „Ještě tři lidi z téhle sestavy vypadnou, takže zatím se k tomu nechci upínat. Nicméně mám jistotu vysokohorského soustředění na Tenerife v průběhu květnového Gira," říká Cink.

Když se dozvěděl, že hned v první sezóně mezi silničními profesionály možná pojede Tour, byl ohromen. „Nemohl jsem uvěřit, že by mě vedení chtělo. Mám ze závodu velký respekt, což jsem sportovním ředitelům přiznal. Ale jestli mě vyberou, protestovat nebudu," culí se Cink.

Proč krotí nadšení? „Když jsem jel prvně sedmidenní závod, byl jsem děsně unavený. A Tour trvá jednadvacet dnů. Nechci tam jet a končit po deseti dnech. Uvědomuji si, že je lepší, když pojede člověk schopný pomocí lídrovi," nechává Cink nahlédnout do svých myšlenek.

Nicméně trať Tour de France už si studoval. „Hledal jsem si profily etap a také se díval na množství časovek. Jsou dvě individuální, žádná týmová. A zkušení kluci z týmu mě uklidňují, že při Tour jsou i etapy, kdy si člověk může odfrknout," krčí rameny Cink.

Klíčové pro nominaci bude vystoupení v červnovém závodě Dauphiné Libére a také chuť závodníků, kteří budou při stém Giu pomáhat lídru Nibalimu. „Sestavil si tým devíti lidí a jsou pohromadě od začátku sezóny. Společně trénují i závodí. Pro tým jde o nesmírně důležitý závod. Vincenzo má velké ambice," potvrzuje Cink, že pro jedničku týmu Bahrajn-Merida je jubilejní ročník bitvy na italských silnicích středobodem vesmíru.

Lídrem stáje pro Tour de France by měl být Španěl Ion Izagirre. „K ruce bude mít zkušeného Brajkoviče, může jet Moreno s Viscontim, kteří však budou mít v nohách Giro. A já doufám, že i mě," uvědomuje si Cink, že další šance na účast v největším závodě planety už by nikdy nemusela přijít.

Reklama

Související témata: