Hlavní obsah

Armstrong žádá sesazení Pounda z čela WADA

LONDÝN

Po očištění z podezření z dopingu při svém prvním vítězství na Tour de France v roce 1999 vyrazil americký cyklista Lance Armstrong do protiútoku a žádá, aby byl Dick Pound zbaven funkce předsedy Světové antidopingové agentury WADA. Pound kritizoval zprávu nezávislého vyšetřovatele, kterého pro objasnění případu angažovala Mezinárodní cyklistická unie UCI.

Foto: Oakley

Americký cyklista Lance Armstrong mává fanouškům na Tour de France.

Článek

Armstrong vyzval k potrestání Pounda v osmistránkovém dopise Mezinárodnímu olympijskému výboru, jehož obsah zveřejnil na své internetové stránce. Podle mluvčí MOV Giselle Daviesové je velmi pravděpodobné, že výbor se bude jeho žádostí zabývat. Exekutivu MOV čeká od středy třídenní zasedání v Lausanne.

"Dick Pound vždy rychle vyzýval obviněné funkcionáře, aby byli potrestáni a opustili olympijské hnutí. Podle mě předseda MOV i výkonný výbor uznají, že tohle je kritická situace, která požaduje rozhodný zásah," uvedl Armstrong. Poundovo počínání ve své kauze označil za trestuhodné a neobhajitelné.

UCI zahájila vyšetřování poté, co loni v srpnu francouzský deník L'Équipe uvedl, že Armstrong v roce 1999 užíval zakázaný hormonální přípravek EPO. Údajně to dokazovaly zmrazené vzorky cyklistovy moči, které byly pět let nato znovu kontrolovány a odhalily přítomnost EPO. Testy na tuto látku oficiálně začaly až v roce 2001.

Nizozemský právník Emile Vrijman Armstronga očistil a naopak obvinil z nesprávného postupu Světovou antidopingovou agenturu WADA. Pound výsledky jeho práce neuznal a naznačil, že by jeho organizace mohla Vrijmana zažalovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články