Hlavní obsah

Neměl jsem nohy, uznal pokořený Dumoulin. Po devíti dnech mu Quintana sebral růžový dres

Praha

Devět dnů v růžovém dresu lídra vydržel nizozemský cyklista Tom Dumoulin. V páteční devatenácté etapě jubilejního stého ročníku Giro d´Italia však neustál opakované ataky Itala Nibaliho a Kolumbijce Quintany, který do sobotní poslední horské etapy nastoupí jako vedoucí muž. V neděli peloton čeká časovka.

Foto: Alessandro Di Meo, ČTK/AP

Tom Dumoulin a růžový trikot lídra Gira, to už je minulost.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Landa ovládl 19. etapu Gira

„Měl jsem špatné nohy. Byl to pro mě vážně zlý den," posteskl si Tom Dumoulin v cíli etapy dlouhé 191 kilometrů. Už po šedesáti kilometrech při spurtu na rychlostní prémii přišel první atak Quintany a Nibaliho, kteří dokázali na muže v růžovém najet minutu.

„Udělali jsme chybu v balíku. Byl jsem úplně vzadu, když najednou Movistar a Bahrajn začali stupňovat tempo. Nedokázali jsme reagovat, a pak jsem musel vynaložit zbytečně mnoho sil," připustil Dumoulin.

Nicméně manko dokázal smazat a dvě hlavní skupiny se znovu spojily. „Zachránil mě tým. Už poněkolikáté při Giru. Patří jim poděkování. Bez skvělého výkonu kluků by šlo o neuvěřitelně černý den," chválil Dumoulin parťáky.

Další peklo prožil v posledním patnáct kilometrů dlouhém stoupání, které mělo místy sklon čtrnáct procent. Ve skupině hlavních favoritů byl od začátku kopce na chvostu. A když jedenáct kilometrů před cílem největší rivalové začali stupňovat tempo, nizozemský závodník nevydržel. „Už jsem jen limitoval ztráty. Neměl jsem prostě nohy, takže jsem etapu v rámci možností odjel dobře," uznal Dumoulin.

Reklama

Související témata: