Hlavní obsah

Kittel ovládl druhou etapu Tour, žlutý dres lídra uhájil Thomas

Lutych
Aktualizováno

Německý cyklista Marcel Kittel si na Tour de France připsal jubilejní desáté etapové vítězství. Dnešní druhou etapu z Düsseldorfu do Lutychu, kterou stejně jako úvodní časovku poznamenal déšť, vyhrál v hromadném spurtu před Francouzem Arnaudem Démarem a krajanem Andrém Greipelem. Žlutý trikot vedoucího jezdce uhájil Brit Geraint Thomas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 2. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Ani dnes se cyklistům na mokré silnici nevyhnuly pády. Zhruba 30 kilometrů před cílem 203,5 km dlouhé trasy z Düsseldorfu do Lutychu došlo v čele hlavního pelotonu k hromadné kolizi, po níž skončil na zemi i obhájce titulu Chris Froome. Do karambolu se zapletli i další favorité včetně Francouze Romaina Bardeta či Richieho Porteho.

Všichni ale vyvázli bez vážnějších zranění a v závodu pokračovali. Britský lídr stáje Sky Froome musel posléze vyměnit kolo a znovu dotahovat, stejně jako jeho hlavní konkurenti ale dojel v hlavním poli ve stejném čase jako vítěz. Neztratili ani čeští reprezentanti Roman Kreuziger (59.), Zdeněk Štybar (72.) a debutant Ondřej Cink (144.).

Zrychlení pelotonu v závěrečných kilometrech znamenalo konec nadějí na úspěch dvojice uprchlíků Yoanna Offreda a Taylora Phinneyho. Ještě osm kilometrů před cílem měli náskok 35 sekund, 1200 metrů před koncem etapy je ale pole pohltilo.

Devětadvacetiletý Kittel, Štybarův týmový kolega ze stáje Quick-Step, měl sice v dlouhé cílové rovince špatnou výchozí pozici, dokázal se ale probít dopředu. "Vůbec nevím, co říct. Byl to neuvěřitelný start v Německu, fandilo nám tolik lidí," řekl po dojezdu etapy, v níž se peloton přesunul do Belgie.

Reklama