Hlavní obsah

Byla tam kaluž krve. Bál jsem se, že umřu, vykládal Brit o kolizi se Saganem. Krvácel z prstu

Britský cyklista Mark Cavendish pochválil rozhodčí na Tour de France za to, že vyloučili ze závodu slovenskou hvězdu Petera Sagana. Dvojnásobný mistr světa byl v úterý po 4. etapě diskvalifikován po spurtérském souboji s Britem, který spadl do ochranné bariéry. Při pádu si zlomil lopatku a musel z Tour odstoupit. „Vyloučit mistra světa z Tour de France chce hodně odvahy,“ vyhlásil Brit, který se po pádu bál o život. Na druhou stranu ocenil, že se Sagan přišel po etapě omluvit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dojezd 4. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 4. etapy Tour de France

Peter Sagan, slovenský cyklista vyloučený z Tour de France

Krkolomný pád vypadal hrozivě a Cavendish se prý po něm dokonce strachoval o život. „Byla tam kaluž krve a hned mě napadlo, že vykrvácím a umřu," přiznal Brit. Brzy ale mohl být v klidu. „Kluci z týmu byli hned u mě a pomohli mi," dodal s tím, že krev byla z roztrženého prstu.

Sagan se hned po etapě šel Cavendishovi omluvit a britského jezdce to potěšilo. „Bylo to čestné gesto, když přišel do našeho autobusu. Ukázalo to náš vztah a také to, jaký je to člověk. Opravdu hodně si toho vážím," uvedl zraněný cyklista. „Říkal, že se jen snažil udržet rovnováhu a nevěděl, že za ním jedu," okomentoval, jak vypadalo setkání.

Souboj obou cyklistických hvězd budí vášně, fanoušci se hádají, zda si Brit riskantním manévrem zavinil ošklivě vypadající pád sám, nebo zda za všechno může slovenský rychlík. Stejně se přou i samotní cyklisté. Názor postupně měnil André Greipel. Ten byl nejprve na straně Brita, ale postupně otočil. „Někdy bych se měl nejdřív podívat na záznam, než něco řeknu," uvedl vítěz jedenácti etap na Tour. „Myslím, že verdikt rozhodčích je příliš tvrdý."

Sagan s odvoláním neuspěl

Sagan se ještě proti verdiktu snažil odvolat, ale neuspěl a na slavném závodě skončil. „Musím to rozhodnutí akceptovat. Samozřejmě s názorem jury nesouhlasím, myslím, že jsem ve spurtu nic špatného neudělal," řekl Sagan novinářům. „Mrzí mě, že Mark spadl. Doufám, že se z toho zotaví. Byl to bláznivý sprint, ale nebyl první, ani poslední."

Slovenský cyklista obsadil v úterní etapě druhé místo. Po dojezdu nejprve dostal za kolizi penalizaci 30 sekund a přišel o 80 bodů v soutěži o nejlepšího spurtéra. Následné vyloučení sebralo sedmadvacetiletému cyklistovi možnost získat na Tour pošesté za sebou zelený trikot.

K souboji obou hvězd došlo zhruba 150 metrů před cílem ve Vittelu. Cavendish ve snaze protáhnout se kolem Sagana se naklonil směrem ke slovenskému jezdci a vzápětí spadl na druhou stranu do bariéry. Zdálo se, že Slovák svého rivala strčil loktem, ale podle televizních záběrů se tak zřejmě nestalo.

Souhlasíte s vyloučením Petera Sagana z letošní Tour de France?
Ano
26,5 %
Ne
73,5 %
Celkem hlasovalo 75397 čtenářů.

Reklama

Související témata: