Hlavní obsah

Z bývalé cyklistické hvězdy, prvního britského vítěze etapy na Tour, je žena

Bývalý úspěšný cyklista Robert Millar prodělal změnu pohlaví. Osmapadesátiletý rodák z Glasgow, který jako první britský jezdec vyhrál etapu na Tour de France a v roce 1984 na slavném závodu ovládl soutěž vrchařů, se nyní jmenuje Philippa Yorková.

Foto: Sport.cz

Robert Millar po změně pohlaví jako Philippa Yorková.

Článek
Fotogalerie

Změnu pohlaví začala podstupovat už před 17 lety. Až nyní se ji rozhodla zveřejnit, protože podle ní bude lépe přijata a pochopena než dříve. O své proměně v ženu napsala na serveru Cycling News, pro který píše blogy.

"Od pěti let jsem věděla, že jsem jiná. Ale přijít na to, v čem je rozdíl, a vyrovnat se s tím, trvalo dlouhou dobu. Nebylo to přes noc. Neměla jsem pocit, že jsem někde uvězněna, spíš to byl pocit, že nežiju život, jaký bych měla," uvedla Yorková.

Během své kariéry se Millar v roce 1985 oženil s Francouzkou a má s ní syna. "V uplynulých deseti letech se objevily spekulace o mém pohlaví. Teď snad bude jasné, že nevítané narušování toho přerodu ubližovalo nejen mně, ale i mým milovaným. Naštěstí lidé v mé rodině dospěli a stali se silnými a nezávislými, takže už nepotřebují tolik chránit. To, v kombinaci s jejich podporou, povzbuzováním a změnou v postojích moderní společnosti znamená, že to bude krok dopředu pro všechny," konstatovala Yorková.

Millar kromě puntíkovaného trikotu na Tour de France vybojoval i dvě druhá místa v celkovém pořadí v letech 1985 a 1986. Totéž se mu povedlo v roce 1987 na Giru d'Italia. Etapová vítězství získal na každé z Grand Tours.

Změnu pohlaví podstoupil v minulosti i někdejší americký desetibojař Bruce Jenner. Olympijský vítěz z Montrealu 1976 užívá jméno Caitlyn.

Reklama