Hlavní obsah

Padrnos před závěrem Tour favorizuje Landise a Meňšova

GAP

Američana Floyda Landise a Denise Meňšova z Ruska považuje český cyklista Pavel Padrnos za největší adepty na vítězství v Tour de France, která má před sebou závěrečný týden. Po dnu odpočinku čekají jezdce ještě ty nejtěžší etapy v Alpách a předposlední den časovka na 57 kilometrů, která by mohla celkovým pořadím na závěr výrazně zamíchat.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

"Jak to pozoruji, tak tito dva jezdci vyčnívají nad ostatními. Je však otázkou, jaké mají za sebou týmy, jak oni a jejich spolujezdci budou schopni kontrolovat vývoj závodu v Alpách," řekl dnes v telefonickém rozhovoru s ČTK Padrnos. Landis je zatím druhý a Meňšovovi patří čtvrtá příčka.

Padrnosova stáj Discovery Channel v předchozích letech slavila sedm triumfů Lance Armstronga, letos se americkému týmu zatím zdaleka tolik nedaří. "Nějaká překvapení byla, ale ne příjemná. Časovka ani Pyreneje nebyly z naší strany ideální," přiznal Padrnos. "Ani mně se nepodařilo dostat do nějaké skupiny, která by dojela až do cíle. Etap vyloženě rovinatých je moc málo, takže ani těch šancí tolik nebylo," uvedl český cyklista, který startuje ve slavném závodu poosmé.

Mnohé změní tři dny v Alpách

Na předchozí tučná léta zřejmě Discovery Channel dalším triumfem nenaváže. Jiskru naděje na dobrý výsledek v konečném pořadí vykřesal po úniku ve dvanácté etapě Ukrajinec Jaroslav Popovyč, který figuruje jako nejlépe postavený člen týmu na jedenácté pozici se ztrátou 5:44 minuty na vedoucího Španěla Oscara Pereira.

"Zatím bych s nějakými závěry počkal až do Paříže. Tři dny v Alpách mohou mnohé změnit," prohlásil Padrnos, který opět odstartoval do závodu s cílem pomáhat lídrům týmu. "Priority se ale změnily. Naším úkolem je nyní být ve všech únicích, být vidět a pokusit se o etapové vítězství," uvedl český jezdec, který se už cítí fyzicky hodně unavený. "Závodí se velice aktivně, více týmů cítí šanci a dojíždí se každý únik, protože pole nebezpečných jezdců pro ty největší favority je dost široké," řekl Padrnos.

Do dějiště Tour dnes dorazil jeho bývalý kolega Armstrong, který má absolvovat úterní etapu s obávaným stoupáním do L'Alpe d'Huez v týmovém voze, aby zvýšil motivaci členů Discovery. "Zatím jsme ho neviděl. Je tu pracovně, má své povinnosti," řekl Padrnos.

Reklama