Hlavní obsah

Bývalý cyklista Rumšas byl obviněn, že má podíl na smrti syna

Lucca

Bývalý litevský cyklista Raimondas Rumšas čelí obvinění, že je spoluodpovědný za smrt svého jednadvacetiletého syna. Státní zástupce z italského města Lucca obžaloval v souvislosti s úmrtím amatérského jezdce celkem pět lidí z podávání a přechovávání dopingových látek a z porušení antidopingových pravidel.

Foto: Josef Strouhal, Právo

Bývalý litevský cyklista Raimondas Rumšas na archivním snímku.

Článek

Linas Rumšas zemřel 2. května poté, co doma zkolaboval podle vyšetřování státního zastupitelství v důsledku předávkování dopingovými látkami. Policie prohledala dům Rumšasových i byt šéfa jeho amatérské stáje a podle Gazzetty dello Sport našla zakázané látky a léky.

Pětačtyřicetiletý Raimondas Rumšas měl během kariéry sám problémy s dopingem. Třetí muž Tour de France z roku 2002 a jeho žena byli odsouzeni ke čtyřměsíční podmínce za přechovávání a distribuci dopingových látek poté, co byla Edita Rumšasová zadržena v roce 2002 na francouzsko-italských hranicích s dodávkou EPO, anabolik a povzbuzujících prostředků. Rumšas měl pozitivní test v roce 2003 na Giru d'Italia, po němž dostal roční distanc.

Reklama