Hlavní obsah

Kozlíková medaili neslibuje, ale bude se rvát

PRAHA

Lada Kozlíková, pátá žena z olympijské časovky v Aténách, se postaví ve středu na start v zahajovací den mistrovství světa v silniční cyklistice v Salcburku jako jedna z favoritek. "Budu se rvát, na trati nechám všechno," slibuje jedna z největších českých nadějí. Svěřenkyně trenéra Usnula byla na MS v časovce nejlépe sedmá v Hamiltonu 2003.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

"Necítím se špatně. Ráda bych se co nejvíc přiblížila někam k první pětce. Nechci slibovat medaili, protože to bude velká loterie a rozhodne, jak mi ta těžká trať sedne," prohlásila Kozlíková, která si trasu byla projet už před třemi týdny.

Časovka je hodně členitá, první stoupání měří asi kilometr, přičemž úvodních 300 metrů dá všem zabrat. "Je to nejtěžší trať na mistrovství světa za poslední léta," řekl šéf silniční komise Českého svazu cyklistiky Vladimír Vávra. "Bude důležité před stoupáním dobře zařadit, aby člověk neztratil rytmus," tvrdila Kozlíková po tréninku.

Huříková po antibiotikách zeslábla

S českou ženskou jedničkou se na start postaví i juniorská mistryně světa v časovce z roku 2004 Tereza Huříková. Ta na šampionátu poprvé pojede v ženské elitní kategorii. "Po mistrovství světa horských kol na Novém Zélandu jsem dostala virózu, brala jsem antibiotika a celkem deset dní neseděla na kole. Dost jsem zeslábla a bojím se, že výpadek bude znát," přiznala v hotelu Berghof Graml na předměstí Salcburku, kde česká výprava bydlí.

O den později budou o tituly z časovky bojovat muži, mezi nimi i dvojice Čechů Ondřej Sosenka, František Raboň. "Je to pěkná zabíračka," přiznal včera Raboň, cyklista německé stáje T-Mobile. "Ale viděl jsem na trati moje týmové kolegy Klödena a Rogerse a ti doslova lítají. Pro ně to bude jako šité na míru."

Sosenka ještě v úterý trénoval doma a do dějiště přicestuje až dnes. Nedávná střevní chřipka mu znemožnila naplno trénovat. "Lepší se to, uvidím, jak mi časovka sedne. Trénink ale poslední týden nebyl takový, jaký být měl. Sám jsem zvědav, kam mě to vystřelí," uvedl úřadující český mistr v časovce, který končí v italské stáji Acqua e Sapone a v Salcburku pojede i o nové angažmá.

Program MS v cyklistice:
středa 20. září:
12:00časovka žen (Kozlíková, Huříková)
14:00časovka mužů do 23 let (Sáblík)
čtvrtek 21. září:
13:30časovka mužů (Sosenka, Raboň)
sobota 23. září:
9:00silniční závod do 23 let (Fůs, F. Klouček, Bárta, König, Šimek)
14:30silniční závod žen (Kozlíková, Havlíková, Růžičková, Hubená)
neděle 24. září:
10:30silniční závod mužů (Raboň, Kreuziger, Benčík, Kozubek, Mareš, Bucháček).

Reklama