Hlavní obsah

Nadpozemský útok, který vstoupí do dějin. Sestava vyvolených už se těší na sedmého člena

Neuvěřitelný, ba přímo nadpozemský útok předvedl britský cyklista Christopher Froome z týmu Sky v páteční královské etapě italského Gira. Sólovým únikem trvajícím osmdesát kilometrů přes nejbrutálnější kopce devatenáctého dějství závodu rozmetal všechny předpoklady a oblékl se do růžového dresu lídra!

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Froome se stal novým lídrem GiraVideo: sntv

 
Článek

„Je to výjimečná chvíle pro mě i celý tým. Den za dnem jsem se v průběhu závodu cítil lépe. Snažil jsem se kopce jezdit tak, abych se nedostal za hranu. A v pátek se mi naše taktika vyplatila," vyprávěl v cíli rozesmátý Froome.

Vstupoval do páteční bitvy jako čtvrtý v pořadí se ztrátou 3 minuty a 22 vteřin na vedoucího krajana Simona Yatese. Po předešlých dnech se nezdálo, že by ještě čtyřnásobný vítěz Tour de France a loňský král Vuelty mohl pomýšlet na první absolutní triumf z Gira.

Jenže v polovině etapy, při 18,5 kilometru dlouhém výstupu na Colle delle Finestre tým Sky začal stupňovat tempo. Lídr závodu odpadl. Nestačili ani další borci na celkové pořadí. Ale Froome nechtěl jen na stupně vítězů. Chtěl vyhrát! A v nejprudší pasáži soupeře odrovnal osamoceným útokem.

„Stoupání na Finestre mi přišlo jako perfektní k útoku. Bylo to podobné jako v Africe, kde často trénuji, a i tam se jezdí po šotolině," vyprávěl rodák z Keni. „Nikdy jsem ale neútočil tak daleko před cílem. Byl to vabank. Teď, nebo nikdy," přiznával.

Na vrcholu měl k dobru lehce přes minutu, při sjezdu náskok navyšoval, přeletěl i stoupání do Sestriere a bravurně zvládl i horský finiš v Bardonecchii. Při průjezdu cílovou bránou vystřelil ruce ke nebesům, a pak už jen s napětím sledoval, kdy dorazí pronásledovatelé. Největší sok Tom Dumoulin přijel o 3:23 minuty později, v celkovém pořadí zůstal 40 vteřin za Froomem!

„Nepočítal jsem, že bych mohl skočit ze čtvrtého místa na první. Sobota bude ještě hodně těžká, ale věřím, že už růžový dres udržím," vyhlížel Froome poslední bitvu v Alpách, která bude dlouhá 214 kilometrů a zahrnuje tři vrchařské prémie první kategorie.

Pokud ustojí všechny ataky, jako sedmý v historii se bude pyšnit triumfy ze všech závodů Grand Tour. Triumf z Tour, Gira i Vuelty mají na kontě Hinault, Merckx, Anquetil, Gimondi, Contador a Nibali.

Reklama