Hlavní obsah

Koukal věří, že šanci na velkou medaili ještě bude mít

Badmintonista Petr Koukal na Evropských hrách v Baku neprošel do bojů o medaile a promarnil šanci na možný životní výsledek. Ve čtvrtfinálovém souboji s Němcem Dieterem Domkem nepotvrdil roli papírového favorita a turnaj, ve kterém si předtím připsal čtyři výhry, pro něj skončil.

Foto: David Taneček, ČTK

Český badmintonista Petr Koukal ve čtvrtfinálovém zápase s Němcem Dieterem Domkem.

Článek

"Životní šance jsme měl jiné a naštěstí se povedly zvládnout," řekl Koukal po porážce a poukázal na onemocnění rakovinou varlat, se kterým bojoval v roce 2010.

"Byla to určitě šance na dobrý výsledek a, jak říkám, zápich do životopisu. Medaile s olympijskými kruhy je dobrá. Už je to ale pryč a nezbývá mi než doufat, že nebyla poslední a povede se vybojovat si minimálně ještě jednu. Pořád věřím, že na jednu velkou medaili mám," uvedl devětadvacetiletý český reprezentant.

Přestože byl bezprostředně po skončení zápasu na kurtu hodně zklamaný, po několika minutách už byl relativně v pohodě. "Teď jsem hrdina, ale pak zalezu do šatny a tam z toho budu špatný," pousmál se.

Kariéru chce zakončit v Riu

"Snažím se zůstat nad věcí, pomáhá uvědomit si souvislost. Když jsme byl nemocný, tak bych dal všechno za to, abych mohl hrát. Je ale zajímavé, jak mozek funguje. Jak se člověk vrátí na kurty, tak chce vyhrávat. A prohra paradoxně ještě více bolí, protože cítím, že se blíží konec kariéry a už toho tolik neodehraju. A velké šance nepřichází každý den," uvědomuje si Koukal.

Účastník olympijských her v Pekingu a Londýně by rád kariéru zakončil příští rok v Riu de Janeiro. "Oficiálně to neprohlašuji, ale mám to vymyšlené tak, že bych v Riu chtěl odehrát svůj poslední zápas," řekl Koukal, který se ale na vrcholný turnaj příštího roku musí nejprve kvalifikovat. "Třeba ten velký okamžik, velký zápas přijde tam. Tělo i hlava mi ale už říká, že toho bylo dost. O to více mě ale ta kvalifikace baví, už se není, na co šetřit. Je to poslední sezona. Vše mě bolí, ale na druhou stranu je to takový motor," podotkl Koukal.

Rodák z Hořovic už pomalu přemýšlí o životě po skončení aktivní kariéry. "Ale ne úplně. Člověk se naučil, že plánovat se dá spousta věcí, ale život pak vypadá jinak," řekl Koukal. Chce se i nadále věnovat projektu osvěty mužského zdraví - STK pro chlapy, a by měl stále spolupracovat s Českým olympijským výborem. Odejít nechce ani od badmintonu. "Baví mě, když ho mohu přiblížit dalším lidem. Mám vymyšlený projekt pro firmy. Myslím, že bude spousta věcí, které budu moct dělat," dodal.

Reklama

Související témata: