Hlavní obsah

Ultimate frisbee se vrací na Strahov. Tentokrát zůstane pod střechou

Půl roku od mistrovství světa v ultimate frisbee se vrací létající talíře na pražský Strahov. Nafukovací hala v areálu spartakiádního stadionu, kterou přes zimu využívají fotbalisté Sparty, se o tomto víkendu promění v dějiště prvního ročníku halového turnaje Prague Winter.

Foto: Neil Gardner

Na trávě, ale pod střechou. Nový koncept mezinárodního halového turnaje se představí o víkendu.

Článek
Fotogalerie

V kategorii Open nastoupí 16 týmů, v soutěži žen bude družstev sedm. Turnaje se vedle České republiky účastní celky z Polska, Rakouska, Německa a Itálie. Mezi domácí favority patří úřadující mistr republiky v halovém ultimate, tým Prague Devils. Do bojů o medaile bude chtít promluvit i zkušená Žlutá zimnice nebo tým mladých hráčů FUJ, který už má z letošní haly jednu zlatou medaili. Žlutá zimnice má želízko v ohni také v ženské kategorii.

Bez šance ale nejsou ani zahraniční týmy. Kvalitní hra se očekává od polských Astro Disco, rakouských theBigez nebo německých zástupců Drehst’n Deckel a Gummibärchen. Až ze severoitalské Lombardie přijedou hráčky Frasba dal Lac.

Nalákat do Prahy dobré týmy i ze vzdálenějších míst Evropy a nastartovat tradici velkého prestižního halového turnaje je přesně to, co si organizátoři od Prague Winter slibují. „Rozhodli jsme se využít potenciálu úspěšného mistrovství světa a uspořádat v Praze větší mezinárodní turnaj na umělé trávě, což může přilákat i týmy, které se tvrdému povrchu v hale vyhýbají. Do budoucna bychom tu chtěli mít nejlepší evropské týmy. Kdyby se nám podařilo získat stabilní partnery, mohli bychom jim i část nákladů na cestu uhradit,“ říká organizátor Vít Grigartzik.

Přitom získání partnerů je klíčové i z toho důvodu, že by zde vznikla stabilní podpora sportu a ten se tak mohl dále rozvíjet, říká Grigartzik. V současné době Praha pravidelný turnaj podobných rozměrů nepořádá.  V 90. letech proběhlo několik ročníků venkovního turnaje Pražské jaro a od té doby se pravidelně koná jen halový Frisbeercup (letos 12. a 13. 3.) pro 12 týmů v kategorii open.

Prague Winter chce nabídnout něco jiného. Měkký povrch s umělou trávou namísto tvrdých palubek a tři zastřešená hřiště vedle sebe. Najednou tak může hrát šest týmů a čekací doba mezi zápasy bude tím pádem snesitelnější. Oba dny se startuje v 8:30. Nedělní finálové zápasy se hrají od 15 hodin.

Reklama