Hlavní obsah

Čeští junioři ovládli prestižní turnaj v Rimini

Petr Kotěšovec

Každý rok během Velikonoc se v italském Rimini koná největší turnaj v plážovém ultimate frisbee - Paganello. Sjíždí se na něj přes 100 týmů ve čtyřech kategoriích, které mezi sebou hrají od pátku do pondělí. Po loňském třetím místě ženského týmu Hot Beaches se letos skvěle předvedl český reprezentační juniorský tým Trouble Band, který svoji kategorii vyhrál a odváží si tak neoficiální juniorský titul mistrů světa v plážovém ultimate.

Foto: Petr Kotěšovec

Z loňského ročníku Paganella přivezly Hot Beaches bronz, letos juniorský tým dokonce zlato. Skvělý úspěch.

Článek
Fotogalerie

V juniorské divizi startovalo 10 týmů, které hrály nejprve každý s každým a poté zápas o konečné umístění. Čeští junioři vstoupili do turnaje dobře a postupně zdolávali jednoho soupeře po druhém. Narazili až v souboji se základem italské reprezentace, týmem Lemon Soda Drinkers, s kterým prohráli o dva body. Předposlední den se tak pohybovali na druhém až třetím místě a poslední zápas v základní skupině měl rozhodnout o tom, kdo půjde právě proti Lemon and Soda do finále.

Soupeřem našich juniorů byl další italský tým - Cani i Porci. Zápas se odehrával za silného větru a Češi se proto rozhodli pro zónovou obranu, která měla úspěch, a soupeř si s ní často nevěděl rady. Skóre bylo po celý zápas vyrovnané. Český tým si udržoval náskok jednoho bodu a bylo jasné, že pokud neudělá chybu při útoku po větru nebo prolomí soupeře proti větru, vyhraje. Nakonec český tým soupeře prolomil, zvítězil o dva body a postoupil do finále.

Pondělní finálový zápas se hrál za bouřlivé atmosféry v místní aréně, kam se vejde kolem dvou tisíc lidí. Italský tým byl mírným favoritem, ale začátek tomu vůbec neodpovídal. Český tým opět nasadil zónovou obranu a opět s ní slavil úspěch. Soupeř často ztrácel trpělivost a pouštěl se do riskantních hodů, které Češi dokázali blokovat a získávat disk na svou stranu. V útoku českému týmu vycházela hra přes dlouhé přihrávky, kterými zdolával italskou obranu a propracoval se postupně až k náskoku 8:3.

Italové se ale nevzdávali. Změnili svou hru v útoku a hlavně v obraně a začali náskok českého týmu dohánět. Trochu se začala projevovat únava na českých hráčích, kteří turnaj odehráli jen v devíti lidech a na rozdíl od Italů měli mezi sebou dvě dívky. Zápas nabíral na dramatičnosti, Italové se přiblížili až na rozdíl dvou bodů a domácí publikum je hnalo k obratu.

K němu ale nedošlo. Hráči Trouble Band dokázali na změny ve hře italského týmu zareagovat, trpělivě skórovat a držet úspěšnou obranu. A tak se mohli nakonec radovat z konečného skóre 13:10 a historického vítězství, naprosto zaslouženého za předvedenou hru v celém turnaji. Žádný český tým při své účasti na tomto turnaji nedosáhl tak vysoko.

Paganella se účastnily i Hot Beaches, které obhajovaly bronz z loňského roku. Letos se jim ale tolik nedařilo, možná i proto, že nepřijely v nejsilnější sestavě, v které odehrály tak úspěšný loňský rok. V základní skupině prohrály dva zápasy ze čtyř, jeden smolně o pouhý bod, což jim zkomplikovalo cestu do čtvrtfinále. V další fázi v kolísavých výkonech pokračovaly, když dokázaly jeden zápas vyhrát, aby vzápětí další zápas jednoznačně prohrály. Po pěti vítězstvích a pěti porážkách je jedenácté místo odpovídající a možná očekávané, i když na vyšší umístění Hot Beaches jistě mají.

V open kategorii, stejně jako v ženské a mixové, zvítězily americké týmy, které ve finálových zápasech své evropské soupeře poměrně jasně přehrály.

Výsledky
Junioři
1.Trouble Band (Česká republika)
2.Lemon Soda Drinkers (Itálie)
3.CUSB Bologna Junior (Itálie)
Mix
1.O-Pig (USA)
2.Made in USSR (Rusko)
3.Sandsturm (Německo)
Ženy
1.The Fembot Ballers (USA)
2.Super Hot Pot (International)
3.Cosmic Girls (Rusko)
Open
1.Los Rabbit (USA)
2.Cota Rica (Itálie)
3.SeXXXpensive (International)

Reklama