Hlavní obsah

Česká reprezentace přivezla z ME v Mariboru skvělé páté místo v kategorii open. Ženy skončily osmé

Od 30. července do 6. srpna proběhlo ve Slovinsku mistrovství Evropy v ultimate frisbee. Česká republika měla zastoupení v kategorii open, kde se umístila na výborném pátém místě a v kategorii ženy, kde skončila osmá.

Foto: Václav Pachta

Páté místo v kategorii open je pro Českou republiku skvělý úspěch.

Článek
Fotogalerie

Kategorie open Český open tým vstupoval do turnaje jako osmý nasazený ze sedmnácti. V základní skupině B sehrál pět zápasů a skončil na čtvrtém místě. Nejprve česká reprezentace podlehla favoritům ze Švédska 13:17, poté zdolala týmy Rakouska (17:9) a Izraele (17:13) a z posledních dvou utkání, s Německem (10:17) a Ruskem (12:17), vyšla opět jako poražená.

Čtvrté místo v základní skupině znamenalo postup do další tříčlenné skupiny, kde na český tým čekaly reprezentace Irska (třetí ze skupiny A) a Finska (čtvrtý ze skupiny C). V této skupině se hrálo o nasazení pro vyřazovací část turnaje.

V prvním utkání český tým podlehl Irsku 12:16, když soupeři daroval výhru v závěru svými zbytečnými chybami. V druhém utkání proti Finsku předvedl český tým skvělý výkon a dovolil soupeři pouhých 7 bodů. Byla to zároveň první historická výhra České republiky nad Finskem v kategorii open na vrcholném turnaji.

Vzhledem k tomu, že Finsko porazilo Irsko, obsadila Česká republika v této tříčlenné skupině první místo, což znamenalo o něco lehčího soupeře pro osmifinálový souboj. Tím nakonec českému týmu bylo Nizozemí.

V osmifinále český tým pokračoval v dobrém výkonu a do čtvrtfinále postoupil hladce po výsledku 17:10. Tam jej čekalo opět Německo, které v turnaji do té doby neprohrálo ani jediný zápas. Čechům zápas vůbec nevyšel, Německo naopak potvrdilo svoji kvalitní formu a český tým smetlo 17:6.

Na český tým tak zbyl boj o páté až osmé místo. V prvním utkání se utkal znovu s Finskem a po opětovném výborném výkonu zaslouženě zvítězil 17:10, čímž si zajistil boj o páté místo. Tam narazil na dalšího soupeře, se kterým se již na turnaji potkal, na tým Ruska.

A měl mu co oplácet. V zápase v základní skupině předvedli Rusové skvělý výkon a Čechy porazili. Nicméně zápas o páté místo se vyvíjel zcela odlišně. Z počátku si sice oba týmy držely svůj útok, na konci poločasu ale český tým několikrát soupeře ubránil a získal cenný dvoubodový náskok. Ten si v druhém poločase udržoval, resp. zvýšil až na tři body těsně před koncem utkání. Po skončení času bylo jasné, že se bude hrát do sedmnácti. Českému týmu v tu chvíli stačil na výhru jediný bod. Rusové se ale nevzdali, srovnali na 16:16 a rozhodnout musel poslední bod. V něm český tým zariskoval úspěšnou dlouhou přihrávkou, skóroval a zajistil si tak historický úspěch v kategorii open, tedy  konečné páté místo.

Kategorie ženy Český ženský tým byl nasazený výše než open, a to jako čtvrtý z dvanácti celků. Turnaj začal dobře, když porazil nejprve Francii 17:12 a poté smetl Nizozemí 17:3. V posledním zápase základní skupiny pak český tým sehrál vyrovnaný zápas s Finskem, ovšem nakonec na soupeře nestačil a prohrál 14:17. Druhé místo v základní skupině znamenalo baražový zápas s třetím celkem skupiny A, kterým byl ženský tým Velké Británie, jeden z favoritů turnaje.

České ženy sehrály s Velkou Británií vyrovnanou partii, nicméně nakonec těsně prohrály 10:13. Nepříliš vydařený herní systém pro ženskou kategorii a porážka s Britkami znamenala pro český tým pád do dolní skupiny šesti týmů, kde už nebyla možnost hrát lépe než o páté místo.

V této skupině česká reprezentace narazila znovu na Nizozemí a Francii a potvrdila svou pozitivní bilanci s těmito týmy, s Nizozemím po skóre 17:10, s Francií 17:13. Poté si jednoznačně poradila i s dalšími celky dolní skupiny, s Rakouskem (17:9), Irskem (17:4) a Lotyšskem (17:12) a dolní skupinu vyhrála.

Poslední dva zápasy tak znamenaly boj o páté až osmé místo. Ovšem tyto dva zápasy se české ženské reprezentaci nezdařily, když nejprve prohrála se Švýcarskem 10:17 a poté v zápase o sedmé místo nepotvrdila vítězství s Lotyšskem z předchozí skupiny a podlehla 9:17. Češky tak obsadily konečné osmé místo.

Vítězové V kategorii open titul vybojovalo Švédsko, které ve finále přehrálo Velkou Británii. Bronz bere Německo. V kategorii ženy si zlaté medaile zaslouženě odváží Německo, opět před Velkou Británií a Itálií. V kategorii mix zvítězila Velká Británie, před Ruskem a Belgií. V kategorii masters znovu dominovala Velká Británie, stříbro patří Finsku a bronz Francii.

Výsledky open
1. Švédsko
2. Velká Británie
3. Německo
5. Česká republika
Spirit of the game: Belgie
Výsledky ženy
1. Německo
2. Velká Británie
3. Itálie
8. Česká republika
Spirit of the game: Nizozemí
Výsledky mix
1. Velká Británie
2. Rusko
3. Belgie
Spirit of the game: Německo
Výsledky masters
1. Velká Británie
2. Finsko
3. Francie
Spirit of the game: Švýcarsko

Kompletní výsledky a statistiky najdete na: http://euc2011.ultiorganizer.net

Reklama