Hlavní obsah

Woods dostal od Trumpa Prezidentskou medaili svobody

Washington

Americký prezident Donald Trump udělil golfistovi Tigeru Woodsovi Prezidentskou medailí svobody, nejvyšší civilní vyznamenání ve Spojených státech. Třiačtyřicetiletý Woods, jenž minulý měsíc triumfem na Masters završil svůj úspěšný návrat do špičky po vleklých zdravotních a osobních problémech, je čtvrtým golfistou, který toto ocenění dostal.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Americký prezident Donald Trump udělil golfistovi Tigeru Woodsovi Prezidentskou medailí svobody, nejvyšší civilní vyznamenání v USA.

Článek

"Byli jste se mnou v dobrém i ve zlém. Bez vaší podpory bych tady nestál," řekl Woods při pondělním ceremoniálu v Růžové zahradě Bílého domu v emotivním projevu, během něhož poděkoval své matce, dvěma dětem i současné přítelkyni Erice Hermanové.

Woods je podle mnohých nejlepším golfistou všech dob, v čele světového žebříčku se dohromady držel rekordních 683 týdnů. Jeho kariéru narušily léčba ze sexuální závislosti a následný rozvod, později podstoupil čtyři operace zad a nebylo jasné, jestli se ještě ke golfu vrátí.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Radost Tigera Woodse po triumfu na turnaji Masters.

Loni v září oslavil první výhru na okruhu PGA po více než pěti letech a minulý měsíc získal díky triumfu na Masters v Augustě patnáctý titul na turnaji kategorie major v kariéře, první od roku 2008. Mezi mnoha gratulanty nechyběl ani Trump, jenž je náruživým golfistou a začátkem roku si s Woodsem zahrál.

Před Woodsem dostali Prezidentskou medailí svobody golfisté Arnold Palmer, Charlie Sifford a Jack Nicklaus. Od svého předloňského nástupu do funkce ji Trump udělil už několika sportovcům, například hráčům amerického fotbalu Rogeru Staubachovi a Alanu Pageovi či posmrtně baseballové legendě Babeu Ruthovi.

Reklama

Související témata: