Hlavní obsah

Na golfovém US Open po téměř 100 letech nebude kvalifikace

New York

Před golfovým US Open se letos poprvé od roku 1924 nebude hrát kvalifikace. Americká golfová asociace USGA, jež turnaj organizuje, zrušila kvalifikaci kvůli obtížím způsobeným pandemií koronaviru. Major naplánovaný na hřiště Winged Foot v Mamaronecku byl už dříve z červnového termínu přesunut na 17. až 20. září.

Foto: Curtis Compton, ČTK/AP

Golfisté Tiger Woods (vlevo) a Phil Mickelson.

Článek

Kvalifikace, jež byla zavedena kvůli velkému zájmu o účast po druhé světové válce, je přitom jedním z charakteristických znaků US Open. Organizátoři turnaje v únoru spustili marketingovou akci s názvem "From Many, One" (Z mnoha jeden), jež měla ukázat, že o účast na turnaji se snaží více než 9000 lidí, z nichž nakonec vzejde jeden vítěz. Dosud posledním šampionem, jenž absolvoval kvalifikaci na 36 kol, byl v roce 2009 Lucas Glover.

Zrušení kvalifikace může připravit o účast bývalou světovou jedničku Phila Mickelsona. Devětačtyřicetiletý Američan, jenž byl na US Open šestkrát druhý a jako jediný z majorů ho nikdy nevyhrál, v únoru uvedl, že nebude USGA žádat o výjimku a pokusí se na Winged Foot dostat buď z jiných turnajů, nebo z kvalifikace.

Kvůli omezením způsobeným šíření nemoci covid-19 se nebude hrát ani kvalifikace ženského US Open, jež bylo přeloženo na prosinec.

Reklama