Hlavní obsah

Světový kalendář je přeplněn

Všechny myšlenky na jednotnou světovou tour, kterou by jednou měl mít golf, padají při pohledu na nabitý letošní kalendář. Několikrát v jednom termínu kolidují významné turnaje. Třeba Ernie Els bude muset obětovat buď Presidents Cup, nebo South African Open.

Článek

Jihoafričan kroutí nechápavě hlavou nad tím, že kvůli přeplněnému kalendáři se bude významný turnaj South African Open, kde je pětinásobným obhájcem titulu a posledním vítězem, hrát letos ve stejném listopadovém termínu jako týmový Presidents Cup v Austrálii.

Nebylo by to poprvé, co by Els vynechal Presidents Cup kvůli jinému turnaji. V roce 1994 raději hrál British Masters, aby tak ocenil svého dlouholetého přítele Johanna Ruperta.

Loňské South African Open mělo na prvních čtyřech místech samé domácí hráče, Else, Retiefa Goosena, Louise Oosthuizena a Charla Schwartzela, navíc devátý byl Tim Clark. Ti všichni jsou nyní na pěti z prvních šesti míst pořadí kvalifikace o Presidents Cup.

"Nedává to smysl. Je to moje národní open, ale zřejmě dřív bylo stanoveno datum PGA Tour pro Presidents Cup. Jako by European Tour a Sunshine Tour chtěly vyvolat s námi konflikt," řekl Els minulý týden při Sony Open.

South African Open se do loňska hrálo v prosinci, ale od letoška bude tento měsíc vyhrazen finiši sezony European Tour, jež vyvrcholí v Dubaji, takže původní prosincové turnaje v JAR se musely odsunout jinam. A místo nebylo.

Jak vypadá přeplněný konec roku?

V termínu 10. - 13. listopadu se hrají Singapore Open a Australian Open. O týden později Presidents Cup, South African Open, Johor Open a také Dunlop Phoenix na Japan Golf Tour. Termín 24. - 27. listopadu okupují najednou World Cup v Číně, Alfred Dunhill Championship v JAR, Australian PGA Championship a Casio World Open v Japonsku.

A vůbec nejhorší je to v době, kdy jindy býval celkem klid. Na datum 1. - 4. prosince připadají najednou Chevron World Challenge (obhájce titulu Graeme McDowell), Hong Kong Open (Ian Poulter), Nedbank Challenge (Lee Westwood) a Australian Masters (Stuart Appleby).

Z toho ještě golf bude bolet hlava.

Reklama