Hlavní obsah

Ryder Cup mění systém kvalifikací

Návrat ke dvěma divokým kartám místo dosavadních tří a k tomu po pěti jménech ze dvou kvalifikačních žebříčků - to jsou změny procesu norminace do týmu Evropy na Ryder Cup 2012, jak je oznámila European Tour po debatách s kapitánem José Mariou Olazábalem.

Článek

Ryder Cup 2012, který se bude hrát v Medinah Country Clubu v Chicagu, představuje pro evropský golf změnu. Ačkoli Evropa loni vyhrála poslední utkání v Celtic Manor, s novým kapitánem se mění kvalifikační kritéria.

Kvalifikace začne letos v září na Omega European Masters ve Švýcarsku a skončí příští rok v srpnu na Johnnie Walker Championship ve Skotsku.

Do týmu Evropy se podle nového modelu automaticky kvalifikuje pět hráčů podle bodů z European Tour (jeden bod rovná se jedno euro vydělané na oficiálních turnajích) a po nich dalších pět podle bodů ze světového žebříčku. Dosud se oba systémy kombinovaly.

V případě rovnosti bodů bude v evropském pořadí rozhodovat aktuální umístění v žebříčku Race to Dubai a ve světovém pořadí také aktuální umístění ve světovém žebříčku.

Po automatické nominaci 10 hráčů kapitán přidá do výběru své dvě divoké karty.

"Jsem rád, že turnajový výbor European Tour souhlasil s mými požadavky, které jsem vznesl z jediného důvodu: s tímto systémem věřím, že budeme mít pro obhajobu trofeje ten nejsilnější tým," řekl José Maria Olazábal.

Reklama