Hlavní obsah

O ženský golf na Albatrossu je mezi diváky nečekaný zájem

PRAHA

Přes dva a půl tisíce vstupenek už zmizelo v předprodeji na blížící se ženský golfový turnaj Raiffeisenbank Prague Golf Masters, který se bude hrát v závěru příštího týdne na hřišti Albatross nedaleko západního okraje hlavního města. Přítomnost řady špičkových hráček, deseti českých golfistek včetně Kláry Spilkové a především příjezd legendární Laury Daviesové přiláká do Vysokého Újezdu rekordní počet diváků. Turnaj má rozpočet blížící se 18 miliónům korun.

Foto: Karel Brázdil

Klára Spilková

Článek

Na nedávném Czech Open v Čeladné pořadatelé uváděli v úvodních dvou dnech návštěvy právě kolem dvou tisíc lidí, přičemž ženský turnaj v atraktivní lokalitě má stejnou návštěvnost zajištěnou ještě předtím, než začal. "Předprodej vstupenek nás mile překvapil, a to první den turnaje je zcela zdarma a hodně lidí vyčkává na předpověď počasí a také jak si povedou na úvod české hráčky," uvedl Robert Klotz, šéf promotérské společnosti Goram.

Dá se předpokládat, že největší zájem bude o šestnáctiletou Spilkovou, která je jedinou českou zástupkyní na nejvyšších profesionálních okruzích. Důležitá je však také lokalita poblíž Prahy, v jejímž okolí je nejvíce golfových klubů. A také jména ze startovní listiny: do Prahy totiž dorazí třicet žen, které už někdy vyhrály alespoň jeden turnaj Ladies European Tour (LET).

Vedle Spilkové bude hitem příjezd Daviesové, sedmačtyřicetileté Angličanky, která vyhrála v minulosti čtyři major turnaje a je považována za nejvýznamnější hráčku moderní golfové éry. Tahákem bude i start dalších českých hráček a promotér si přeje, aby jich cutem do nedělního finále prošlo co nejvíce. "Alespoň tři by projít mohly, to je moje přání," uvedl Klotz.

Většina hráček stráví v Praze celý týden, přesunou se sem z turnaje, který se hraje tento týden ve Vídni. Už ve středu se některé hráčky vydají do Hostivaře, kde se na tamním devítijamkovém hřišti zúčastní po boku 60 dětí Pro-Am určeného výhradně pro děti.

"Těší nás, že v Praze bude premiéra neobvyklého formátu, do kterého se mohou zdarma zapojit i děti do dvanácti let. To je budoucnost českého golfu," řekl na dnešní tiskové konferenci prezident České golfové federace Jan Jenčovský.

Ve čtvrtek se už bude hrát klasický Pro-Am přímo na Albatrossu, od pátku do neděle se pak odehraje vlastní turnaj. Ne každá hráčka má však zaručeno, že se podívá i do druhého kola. Na LET totiž platí pravidlo, na jehož základě nemůže v soutěži pokračovat golfistka, která v úvodním kole bude zaostávat za vedoucí hráčkou o více než 14 úderů. Na to nedávno na jednom turnaji doplatila i Spilková.

České hráčky se proto budou muset hodně snažit, aby mohly hrát alespoň dva dny. Hodně se očekává od Karolíny Vlčkové, vrstevnice Spilkové, která je nyní nejlepší českou amatérkou. Ta si po zkušenostech českých hráčů v Čeladné nedává velké cíle, aby nebyla zbytečně přemotivovaná.

"Především si turnaj chci užít a poznat, jaké to je hrát mezi těmi, s nimiž bych se jednou chtěla měřit pravidelně. Trénovala jsem jako na jiné turnaje, navíc jsem si na Albatrossu byla nedávno dvakrát zahrát," prohlásila Vlčková.

Reklama

Související témata: