Hlavní obsah

Zklamaný Nový: Zahraničí více vypovídá o kvalitě hráče

Ještě před pár týdny si Marek Nový vůbec nepřipouštěl, že by Grand Finále české PGA Tour na brněnské Kaskádě pro něho bylo posledním turnajem sezóny. Jenže po krachu hned v první fázi Q-school European Tour pro něho posledním puttem nedaleko Brna skončila sezóna. Z celkového pohledu bohužel neúspěšná.

Foto: Jiří Velden

Ilustrační foto.

Článek

Nový do tohoto roku vstupoval jako první hráč v české golfové historii, který disponoval plnou kartou na Challenge Tour. Na té ale během celého roku prošel pouze jednou cutem, a tak se s druhou evropskou ligou loučí a vrací se zpátky na začátek.

"Nebudu říkat, že nejsem zklamaný. Jsem o krok zpátky, ale na druhou stranu ty turnaje, které jsem hrál na Challenge Tour a na kterých jsem viděl kluky, jak hrají, tak mohu říci, že si docela dost věřím zpátky do třetí ligy," řekl po turnaji na Kaskádě Nový.

Ten obsadil na Grand Finále dělené třetí místo, přestože v prvním kole zahrál 68 (-4). Jenže ve druhém kole to byl výkon o plných třináct ran horší a ve třetím kole už neměl šanci dohonit skvěle hrajícího Ondřeje Liesera, který turnaj jednoznačně ovládl.

"Zlom přišel v pátek během druhého kola na třinácté jamce, kdy jsem se dostal na vlnu bogey a nemohl z ní vystoupit. Zahrál jsem tak čtyři za sebou a vše jsem zakončil triple bogey na osmnáctce," litoval nepovedeného pátečního závěru stále ještě 28letý hráč.

Proč přitom přišel na poslední jamce druhého kola takový kolaps? "Rozhodl jsem se, že nebudu hrát driverem, ale trojkou dřevem, abych nepřestřelil fairway. Takže jsem skončil pod hranou levého bunkeru. Teoreticky šlo hrát z těch 160 metrů na green, ale rozhodl jsem se pro defenzivní taktiku, abych nezahrál velké číslo (smích)."

Nový: Holt si budu muset na páté vítězství rok počkat

"Chtěl jsem se jenom vyhrát na sto metrů, ale byl jsem pak na sto čtyřiceti, ze kterých jsem devítkou železem zahrál do vody. Pak už jenom na green a dva putty. A ten poslední byl ještě docela dlouhý," dodal Nový k pokažené jamce, která znamenala konec nadějí.

Toho tak po turnaji mohlo alespoň těšit, že uhájil vedení ve finančním žebříčku Pilsner Urquell Czech PGA Tour. Během celé sezóny, i díky dvěma vítězstvím na Kunětické Hoře a v Karlových Varech, posbíral 189 125 korun, což je o skoro třicet tisíc více než druhý Lukáš Tintěra. Ten ale naopak drží první místo v pořadí Order of Merit, do kterého se započítávají vyhrané peníze jak z domácích, tak zahraničních turnajů. Nový skončil třetí.

"Pro mě byl vždycky důležitější celkový Order of Merit, protože zahrnuje i turnaje v zahraničí. A tam jsou výsledky důležitější. Více to vypovídá o kvalitě hráče, než česká túra, kterou, když hrajete v zahraničí, vlastně moc nehrajete. Jsem sice rád, že někde zapsaný jsem… Holt si budu muset na páté vítězství rok počkat," přiznal otevřeně Nový.

V nejbližších týdnech ho pak čeká odpočinek, po kterém bude následovat příprava na další sezónu: "Moje sezóna tímto skončila a jsem docela rád. Vůbec nevím, co bude příští rok. V zimě budu asi hrát Pro Golf Tour a uvidíme, jak to dopadne s možnými pozvánkami, nebo jestli se domluvím s panem Dědkem… Momentálně netuším, jak to bude."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články