Hlavní obsah

Woods je favoritem Masters, ale myslí víc na otce

AUGUSTA

I když je golfový fenomén Tiger Woods hlavním favoritem nadcházejícího US Masters, v poslední době jsou u něj sportovní výkony na druhé koleji. Více než o svůj švih se první hráč světa stará o otce, který svádí boj s rakovinou a jeho syn mu věnuje každou volnou chvilku mezi turnaji.

Foto: ČTK

Tiger Woods

Článek

Ještě nedávno dokonce uvažoval o tom, že by slavný podnik v Augustě vynechal, pokud by se zdravotní stav jeho otce zhoršil.

"Bojuje, jestli se někdo dokáže rvát, tak je to on. Jsem na tátu velmi pyšný. Je to ohromný bojovník s neuvěřitelnou vůlí. Snad její část přešla i na mě," řekl v úterý novinářům Woods. Na otázku, zda je stále možné, že z Masters odstoupí a odletí za otcem, odpověděl: "Doufám, že ne."

Čtyřiasedmdesátiletý Earl Woods, který stál u počátků závratné kariéry nejlépe placeného sportovce světa, onemocněl v roce 1998 rakovinou prostaty. S pomocí chemoterapie se uzdravil, ale předloni se nemoc přihlásila znovu. Těžce nemocný Woods senior přesto dorazil před rokem do Augusty, aby podpořil svého syna, ale jeho stav mu ani nedovolil sledovat zápolení golfistů přímo na hřišti.

Woods, jenž loni turnaj s dotací sedm miliónů dolarů už počtvrté v kariéře vyhrál, po závěrečné jamce věnoval svůj triumf právě otci. "Bylo pro nás jako rodinu důležité, že tu byl, i když nemohl na hřiště. Ale teď není schopen ani cestování," řekla smutně třicetiletá golfová hvězda.

Přítomnost otce byl zázrak

Augusta sehrála ve vztahu otce a jeho slavného syna významnou roli už v roce 1997, kdy Woods při prvním zdejším profesionálním startu vyhrál s rekordním náskokem dvanácti ran. K triumfu ho tehdy nakopl právě otcův příjezd a jeho rady. Přitom přítomnost Woodse staršího na turnaji se rovnala zázraku, neboť se stále zotavoval z komplikované operace srdce, která mu zachránila život. Zákrok tehdy málem nepřežil.

"Upadl na chvíli do stavu klinické smrti, ale pak ho oživili. Neměl přijet, ale pak se sem nějak dostal a pomohl mi s puttováním, které mi pak šlo skvěle. Byl to pro nás mimořádný týden a od té doby jsme si to tady užili pokaždé," uvedl Woods, jenž bude usilovat od čtvrtka do neděle o jedenácté vítězství z turnaje kategorie major.

Navzdory starosti o otce se prý vítěz tří letošních turnajů amerického okruhu PGA dokáže soustředit na svou hru. "Každý, kdo má v rodině někoho dlouhodobě nemocného, tak se s tím musí umět vyrovnat. Bohužel je to v tuto chvíli náš případ," uvedl Woods. Koncem března uvažoval, že kvůli otcově zhoršenému stavu odstoupí z turnaje v Ponte Vedra, v kterém nakonec obsadil 22. místo. Možnost, že by jeho výkon poznamenal strach o otce, však odmítl.

Reklama