Hlavní obsah

Prymula vydal rozkaz. Sport běží dál, diváků ale výrazně ubyde

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu představil další opatření, která mají snížit šíření nemoci covid-19 a která se dotýkají i sportu. Od čtvrtka platí, že vnitřní sportovní akce se může zúčastnit 1000 diváků, ve venkovních prostorách s oddělenými sektory pak může být dva tisíce lidí. Opatření mají trvat dva týdny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fanoušek Sparty v roušce proti šíření koronaviru v hale rozdělené na sektory v utkání se Zlínem.

Článek

"Jsme v situaci, kdy vidíme nárůst případů a ve srovnání s Evropou a světem naše data nejsou uspokojivá. Můžeme se porovnávat se zeměmi, kde je nárůst alarmující," uvedl zavedení dvou balíků opatření Prymula, který převzal ministerstvo po svém předchůdci Adamu Vojtěchovi v úterý.

Sportu se dotýká první opatření. "Týká se shromažďování. Asi se shodneme, že hromadné akce jsou problémem, kde dochází k nákaze. Vidíme, že třeba bundesliga se hraje bez diváků, stejně tak Liga mistrů. Naše opatření ale nejsou tak restriktivní, aby se nemohly uskutečnit sportovní nebo kulturní aktivity," poznamenal Prymula.

Sportovním utkáním tak od čtvrtka bude moci přihlížet tisíc sedících diváků ve vnitřním prostoru a dva tisíce ve venkovním, pokud umožňuje parcelaci do sektorů. "Poměrové navýšení podle kapacity stadionů, které bylo diskutováno, jsme nepřijali, protože by se kolem stadionu pohyboval větší počet lidí," uvedl Prymula. Současně platí, že venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob a vnitřních se nesmí zúčastnit víc než deset stojících lidí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v Praze představil nová opatření proti šíření covidu-19.

Opatření již dopředu kritizovali zástupci řady sportů, např. některé kluby hokejové extraligy ještě před vyhlášením opatření naléhaly, aby byly soutěže zastaveny. Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička nicméně považuje vládní omezení za rozumná. S výjimkou fotbalu a hokeje prý sportovní prostředí neomezují. Pro profesionální sport ve spolupráci s ministerstvem průmyslu dokončuje mimořádný dotační program, který by měl klubům kompenzovat ztráty.

Hnilička už v úterý s Prymulou o připravovaných opatřeních jednal a s domluveným kompromisem je spokojený. "Myslíme si, že opatření jsou velmi rozumná i v kontextu toho, že jsou časově ohraničená, mluví se o dvou týdnech. Pro většinu sportovního prostředí jsou tato opatření přijatelná a neomezující. Ale samozřejmě pro profesionální soutěže jako fotbal a hokej jsou velmi omezující," uvedl v České televizi před tím, než Prymula na tiskové konferenci opatření oficiálně oznámil.

Kritiku ze strany profesionálních klubů proto chápe. "Je to na rozhodnutí organizátora soutěže. Možná by to v tomhle období bylo rozumné. Možná by to pomohlo k uklidnění epidemiologické situace," poznamenal někdejší hokejový brankář. Na hokejovou extraligu zatím dorazilo nejvíce fanoušků v Pardubicích, kde zápas 2. kola s Plzní vidělo minulou neděli 5118 lidí. Na fotbal dosud dorazilo nejvíc fanoušků v pátek do Edenu, kde ligovou předehrávku mezi Slavií a Teplicemi sledovalo 9285 diváků.

O hokeji rozhodne ve čtvrtek APK

Ligová fotbalová asociace restrikce zapracuje do svého Protokolu opatření, které po schválení Ligovým výborem odešle na jednotlivé kluby. "Omezení počtu diváků nový ministr zdravotnictví již avizoval a vzhledem k epidemiologické situaci mu rozumíme. Pro nás i jednotlivé kluby je podstatné, že je v tuto chvíli časově omezené na čtrnáct dní a všichni věříme, že se během dvou týdnů podaří situaci v Česku stabilizovat a postupně zlepšovat," uvedl šéf LFA Dušan Svoboda.

V hokeji je situace napjatější a ve čtvrtek se jí bude zabývat Asociace profesionálních klubů (APK). Svazový šéf Tomáš Král zaslal klubům dopis se třemi návrhy dalšího řešení. "První možností je, že by soutěž byla na 14 dní přerušena. Druhá varianta se týká toho, že by pokračovaly kluby, které s opatřením nemají problémy. Týmy, jež by nesouhlasily, by měly domácí zápasy odloženy. Třetí možné řešení by ponechalo v platnosti program soutěže beze změn," uvedl tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.

APK bude řešit situaci na čtvrteční valné hromadě, s přihlédnutím k jejímu stanovisku pak o nejbližším osudu extraligy rozhodne vedení svazu.

Reklama

Související témata: