Hlavní obsah

Podle organizátorů je pozitivních testů na covid před OH méně, než se čekalo

Množící se pozitivní případy koronaviru mezi účastníky olympiády v Tokiu nejsou podle poradce organizátorů pro oblast zdravotnictví Briana McCloskeyho překvapením. Nakažených je však méně, než se předpokládalo.

Foto: Český olympijský výbor

Olympijská vesnice je připravená

Článek

Hry odstartují v pátek a pozitivní test na covid-19 mělo v Tokiu už několik účastníků včetně čtyř sportovců. Prvními nakaženými sportovci v olympijské vesnici byli dva jihoafričtí fotbalisté. Celkem organizátoři zaznamenali 50 případů koronaviru.

Nákaza se nevyhnula ani české výpravě. Po jednom ze členů realizačního týmu měl pozitivní test také plážový volejbalista Ondřej Perušič a hrozí mu, že přijde minimálně o úvodní zápas turnaje.

"To, co se děje, jsme předpokládali," citovala McCluskeyho agentura Reuters. "Proto také lidi testujeme, abychom nakažené odfiltrovali," přidal odborník, který měl zdravotní správu na starost i před hrami v Londýně v roce 2012.

Stoprocentní ochrana není možná

"Včas je zachytíme a umístíme je stranou od ostatních. A každá úroveň filtrování nám umožňuje snižovat riziko. Ale čísla, která zatím máme, jsou nízká, dokonce nižší, než jsme očekávali," přidal.

Podle McCloskeyho není možné zajistit účastníkům her stoprocentní ochranu před koronavirem, olympijskou vesnici však označil za bezpečnou. "Čím déle v ní budete, tím menší máte riziko, že se nakazíte. Protože nakažené včas zachytíme," prohlásil.

Olympiáda v Tokiu se měla uskutečnit už loni, ale kvůli koronaviru byla o rok odložena. Řada lidí v Japonsku se navíc obává, že hry odstartují další vlnu pandemie.

V anketě deníku Asahi čtyři dny před zahajovacím ceremoniálem se tak proti konání her vyslovilo 55 procent dotázaných. Osmašedesát procent pak vyjádřilo obavy, že se organizátorům nepodaří udržet nakažené jen v olympijské bublině.

Reklama