Hlavní obsah

Čeští junioři skončili sedmí na turnaji v Kanadě

Juniorský tým LCC Wolves obsadil celkové sedmé místo v kategorii Midget B na mezinárodním turnaji Canada Day 2010 v Calgary. Nezopakoval sice loňské třetí místo, ale potvrdilo se, že za zámořskými týmy nezaostáváme výrazně.

Foto: Ondřej Mika

Canada Day Tournament, Calgary 2010, LCC Wolves–Calgary Axemen

Článek
Fotogalerie

Do Kanady vyrazil tým čtrnácti hráčů ze tří klubů: LCC Radotín, SK Lacrosse Jižní Město a LC Pardubice. Jednalo se o kluky ve věku 14–17 let. Zhruba polovina z nich se turnaje zúčastnila již vloni. Turnaji předcházela zhruba čtvrtletní společná příprava a v rámci přípravy se tým zúčastnil také seniorského turnaje v Kroměříži, kde skončil druhý.

Canada Day Tournament je jedním z největších juniorských boxlakrosových turnajů na světě. V devíti kategoriích se ho účastní téměř stovka týmů a to nejen chlapeckých, ale i dívčích. Boxlakros totiž v Kanadě hrají běžně i děvčata. Některá děvčata nastupovala i za chlapecké tými a LCC Wolves na turnaj „adoptovali“ Alex Deisovou, dceru kanadského „patrona“ týmu.

Čeští kluci se museli vyrovnat s odlišnostmí v pravidlech. Kanadská pravidla narozdíl od mezinárodních pravidel ILF, která používáme u nás, například umožňují bránění bez míče, je možné vrátit se s míčem na obrannou polovinu a nehraje se na desetivteřinový limit na vevezení míče za půlku. V Kanadě se také hraje na menší branky.

Vynikající zázemí pro turnaj tvořil areál pro halový fotbal, v němž bylo sedm hřišť s umělým povrchem.

Wolves zahájili svůj program v Calgary v pátek 2. 7. přátelským zápasem proti týmu Calgary Axemen. "Sekerníci" jsou místním mistrem, proti Wolves ale nastoupil jejich B tým. Hrálo se třikrát dvacet minut a platilo turnajové pravidlo, kdy se při rozdílu šesti gólů hraje na hrubý čas.

Kanaďané český tým zpočátku podcenili. Ve čtvrté minutě otevřel skóre Matěj Barák. Pak se dlouho hrálo bez gólu. Wolves trochu zakřiknutě zjišťovali, co hraní v Kanadě obnáší a zvykali si na kanadská pravidla. Jakub Mareš v brance exceloval.

Ve třinácté minutě zvýšil na 2:0 pro Wolves Tomáš Procházka a odstartoval tak gólovou šňůru. Do konce periody Wolves přidali ještě pět branek a skóre 7:0 vypadalo pro kanadský tým dost hrozivě.

O přestávce dokázali ale Kanadští koučové naordinovat svému týmu taktiku. Axemen začali hrát agresivněji v obraně a v rámci pravidel, která aktivní bránění soupeře bez míče umožňují, znepříjemňovali českým útočníkům život. Hlavně menší kluci se s touto fyzickou hrou těžko vyrovnávali. Třetina skončila 1:1.

Ve třetí minutě třetí třetiny skóroval po úniku Vojta Oulehla, ale pak se dlouhou dobu čeští hráči nedokázali prosadit. Kanaďani snížili třemi góly na 8:4 a zhruba tři stovky diváků na tribuně je hlasitě povzbuzovaly. V šestnácté minutě ale utekl Petr Skála a nezaváhal. Jeho gól kanadský nápor zlomil. Tomáš Procházka a Patrik Martínek pak upravili výsledek na konečných 11:4 pro Wolves.

Zápas byl na začátek turnaje dobrý. Ukázalo se, že kluci musí zlepšit přechod do obrany – po chybách při střídání dostali tři góly. Také bude potřeba nehrát přesilovky s tak staženou obranou. Kluci se postupem času zbavili počáteční nejistoty v míře agresivity a způsobu hry a ke konci už působili docela sebevědomě.

LCC Wolves–Calgary Axemen 11:4 (7:0, 1:1, 4:3)

Na úvod samotného turnaje prohráli Wolves s týmem Winnipegu 1:3. První gól zápasu padl až po čtvrthodině hry, kdy skórovali Kanaďané. Wolves nastoupili do zápasu trochu zakřiknutě a ačkoliv se několikrát dostali do celkem dobrých šancí, nedokázali vystřelit přesně. Wolves hráli v první čtvrtině šest přesilovek, ale ani jednu nevyužili. Těsně před koncem periody se indididuálně prosadil Tomáš Procházka a vyrovnal. Wolves tak získali do hodnocení turnaje první půlbod za remízu v třetině. Za každou vyhranou třetinu se počítal bod, za celkové vítězství jsou pak dva body. Při remíze ve třetině získávají oba týmy po půlbodu, za remízu na konci zápasu pak po bodu.

V desáté minutě druhé periody se Winnipeg při hře čtyři na čtyři ujal vedení 2:1. Jeho hráči hráli tvrdě a Wolves se nechávali vyprovokovat k oplácení a zbytečným vyloučením. V bránění přesilovek má český tým ještě co dohánět. Urostlým Kanaďanům se také podařilo několik tvrdých zákroků, po kterých se naši kluci jen těžko sbírali z hrací plochy, a ačkoliv to rozhodčí posoudili jako faul, na sebevědomí to českému týmu moc nepřidalo. Wolves nasbírali v druhé třetině celkem 12 trestných minut a jen zásluhou výborného Kuby Mareše v brance byl o druhé přestávce stav jen 1:2.

Během pětiminutové přesilovky ve třetí třetině Kanaďani zvýšili na 3:1 a další šanci jim Wolves poskytli po faulech Petra Skály a Matěje Baráka. Zatímco u nás následuje po faulu týmu, který brání ve třech, trestné střílení, v Calgary se trest slouží po skončení předchozího trestu. Wolves dokázali dlouhé oslabení ubránit výborně a Kuba Mareš v brance exceloval. Díky tomu se Wolves konečně probrali a začali hrát sebevědoměji, ale koncovka byla špatná. Nejlepším hráčem byl po zásluze vyhlášen Kuba Mareš.

Soupeř nebyl lepší technicky, hrál jen tvrdě a v průměru byli hráči Winnipegu fyzicky silnější. I přesto se Wolves dokázali několikrát dostat až před brankáře, Jáchym Plecháček s Tomášem Veselým například předvedli ukázkovou clonu, chyběla ale přesnější střelba.

Winnipeg–LCC Wolves 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Ve druhém zápase na turnaji nastoupili Wolves proti obhájci titulu v kategorii Midget B – Innisfailu. Začátek zápasu nebyl ze strany Wolves špatný a v úvodu se několikrát dostali před branku, gól z toho ale nebyl. Ve čtvrté minutě se Kanaďané ujali vedení a o tři minuty později přidali další gól. Když v jedenácté minutě zvýšili na 3:0, Wolves jako by se zalekli a přestali hrát. Přitom soupeř nehrál tak agresivně jako Winnipeg. Wolves neprobudila ani přestávka a působili rezignovaně. Při přechodu do útoku se dopouštěli zbytečných chyb a útok byl zbrklý. Až zhruba v polovině zápasu se kluci probrali a začali bojovat. Kanaďané ale i tak vyhráli druhou třetinu 2:0. Poslední perioda byla ze strany Wolves herně lepší. Na šestý gól Innisfailu odpověděl Petr Novák po hezké akci sehrané spolu s Tomášem Procházkou a Matějem Barákem. Tomáš Procházka se pak prosadil sám po chybě Kanaďanů v rozehrávce, ale ostatní akce Wolves skončily střelou mimo nebo do brankáře. Kanaďané v poslední čtvrtině skórovali čtyřikrát.

Kanadský tým hrál vyrovnanou hru po celý zápas, naopak výkon Wolves kolísal, hra ve druhé půlce zápasu už ale vypadala nadějně. Potíž je pořád v koncovce, střely nemají potřebnou tvrdost, ale hlavně postrádají přesnost.

Innisfail–LCC Wolves 9:2 (3:0, 2:0, 4:2)

Ve svém třetím zápase se Wolves střetli s místním týmem Calgary Hornets. Vstup do zápasu byl tentokrát výborný a už ve třetí minutě sebral Petr Novák odražený míč na brankovišti a skóroval. Podobný kousek zopakoval o tři minuty později. V první třetině se ještě strefili Matěj Barák, Patrik Martínek a Petr Skála. Poprvé na turnaji hráli Wolves to, co umějí.

Po přestávce se ale zase zasekli a začali hrát chaoticky a zbrkle. V osmé minutě Hornets snížili. Petr Skála se trefil ve třinácté minutě a třetina skončila 1:1.

Do třetí třetiny se povedlo kluky nabudit a jejich výkon se zlepšil. Předvedli několik hezkých akcí a obrana fungovala. Kuba Mareš v brance byl opět oporou. Petr SKála dal svůj třetí gól. Další góly přidali Patrik Martínek, Matěj Barák a skóre uzavřel pěknou střelou Tomáš Procházka. Wolves vyhráli 10:1 a získali 4,5 bodu, o půlbod z možných pěti je připravila remíza v druhé třetině. Celkově ale byl dojem ze zápasu nejlepší v dosavadním průběhu turnaje a bylo znát, že se kluci v zápasech zlepšili.

LCC Wolves–Calgary Hornets 10:1 (5:0, 1:1, 4:0)

Poslední zápas v základní skupině hráli Wolves proti Prince George Posse. Kanaďani se ujali vedení de druhé minutě, ale celá první třetina byla vyrovnaná. Kuba Mareš v brance byl jistý. Bohužel střely Wolves byly opět slabé a skončily na výstroji kanadského brankáře. Až do konce třetiny další gól nepadl.

Ve druhé periodě se obraz hry příliš nezměnil. Kanaďané útočili, ale obrana Wolves byla spolehlivá. Útoky Wolves ale často končily zbrklou neúčinnou střelou. V deváté minutě Kanaďané zvýšili na 2:0, ve třinácté minutě se ale přesně trefil Jáchym Plecháček, takže po dvou třetinách byl stav 2:1 pro Kanaďany.

Ve třetí třetině měli Wolves sice výhodu tří přesilovek, nevyužili však ani jednu. Zakončení bylo opět velkým problémem, přitom šancí bylo dost. Kanaďané naopak přidali tři góly. Kluci se snažili, bojovali, ale koncovka nevycházela. Porážka 5:1 a jen půlbod ze zápasu za remízu v druhé třetině znamená, že Wolves skončili ve skupině až čtvrtí a hráli v pondělí jen o celkové sedmé místo proti týmu High River Heat.

LCC Wolves–Prince George Posse 1:5 (0:1, 1:1, 0:4)

Nakonec Wolves zakončili své účinkování na turnaji výhrou nad High River Heat 7:6 a skončili v kategorii Midget B celkově sedmí.

Skóre otevřel v sedmé minutě Matěj Barák. Do té doby byla hra na obou stranách rozháraná a nekoncentrovaná. V desáté minutě přidal druhý gól Patrik Matínek. Kanaďani pak snížili. Ve čtrnácté minutě vstřelil třetí gól Wolves Jáchym Plecháček, když se uvolnil z rohu hřiště. Herně měli Wolves v první periodě mírně navrch.

Po přestávce se dvakrát prosadil Petr Novák, pak ale opět nastal útlum. Kluci začali dělat zbytečné chyby a při soubojích o balón byli laxní. Soupeř dvakrát skóroval. Když zbývalo asi pět minut do konce třetiny, vzali si koučové Wolves oddechový čas, po kterém se kluci začali v útoku soustředit a zlepšili pohyb. Jáchym Plecháček našel na brankovišti volného Patrika Martínka a ten upravil na 6:3. Tímto stavem skončila druhá třetina.

V poslední třetině na turnaji se Wolves nevyznamenali. Hráli znovu nepřesně, zbrkle a nekoncentrovaně. Jediný gól dal hezkou střelou Jáchym Plecháček. Kanaďani se ke konci zápasu vyhecovali a bojovali. Dvěma střelami při zemi z dálky překonali do té doby spolehlivého Kubu Mareše. Minutu a půl před koncem tak stáhli na rozdíl jediného gólu. Wolves hubený náskok nakonec ubránili.

LCC Wolves–High River Heat 7:6 (3:1, 3:2, 1:3)

Pro mladé české hráče byla účast na turnaji v Kanadě cennou zkušeností. Přece jen možnost srovnání s jinými týmy u nás chybí. Možná i proto českých hráčům poněkud chybí sebevědomí a někdy i jiskra a vůle bojovat o balón. Při hře proti agresivnějším týmům působili kluci ustrašeně a nejistě, chyběl pohyb, střelba byla nepřesná. Během turnaje se výrazně zlepšila obrana, která byla zpočátku chaotická. Podařilo se i eliminovat zbytečné fauly. Útok se ale prosazoval jen proti slabším týmům. Přitom technicky kluci ani za nejlepšími týmy v kategorii nezaostávali. Wolves mají potenciál výrazně se zlepšit. A snad i zájem, soudě podle toho, že zcela spontánně začali uvažovat o tom, že by se společně zúčastnili turnaje v Králíkách.

V porovnání s nejlepšími kanadskými juniorskými týmy Midget B jsme sice o krok pozadu, ale ten krok není nepřekonatelný.

Turnaj vyvrcholil strhujícím finálovým zápasem kategorie Midget A, ve kterém se střetly calgarské týmy Axemen a Hornets. Axemen vyhráli až na trestná střílení, oby týmy jsou na úrovni, která by jim určitě stačila na finále NBLL.

Reklama