Hlavní obsah

Sakala by nastavení věkové hranice u skokanek nebránil

LIBEREC

Skokanky na lyžích čeká na mistrovství světa v Liberci historická premiéra, český tým je ale už po dvou trénincích o dvě závodnice chudší. V úterý neustála tréninkový skok nejmladší soutěžící na světovém šampionátu Natálie Dejmková a trenér Jaroslav Sakala se rozhodl teprve dvanáctiletou reprezentantku do pátečního závodu nenominovat. Ve středu skončila v péči lékařů po pádu čtrnáctiletá Lucie Míková. Pády českých závodnic vzbudily řadu otázek, především proč není omezená věková hranice.

Článek

Věkové omezení platí vyjma olympijských her pouze na mamutím můstku, kam nesmějí závodníci pod osmnáct let. „Diskutuje se o tom, jestli nejsou moc mladé. Já osobně bych byl pro věkový limit. Čtrnáct let by bylo akorát,“ přikývl Sakala na středečním setkání s novináři.

Oba pády českých závodnic měly společný scénář: skákalo se z nízkého nájezdového okna a skokanky vinou malé rychlosti nepřeletěly v Liberci poměrně vysoký buben. „Jury rozhodla o takhle nízkém nájezdu, nikoho ale nehodlám obviňovat. Počasí bylo špatné a trénink se musel odjet, jinak by závod nemohl být,“ podotkl Sakala. Lehko mu ale při karambolech nebylo. „V úterý jsem prožíval pád těžce, dneska ještě hůř,“ přiznal mistr světa v letech na lyžích z roku 1994.

Nejraději by skákaly 

Na svěřenkyních lyžařského rebela ale žádný otřes patrný nebyl. Jedinou známkou byly berle pokulhávající Míkové. „Ani jsem pád nevnímala. Rozjela jsem se a pak ležela dole,“ prohlásila závodnice z libereckého skokanského klubu. „Věděla jsem, že je v Liberci buben celkem vysoko, ale nevím, jestli se s tím dalo něco dělat. Tohle ale nebyl vážný pád, spíš takový polovážný,“ líčila rozpustile Míková, která by nejraději v pátek do závodu zasáhla. „Nevidím to, vazy jsou horší než zlomenina,“ kroutil hlavou Sakala.

Zklamání, že v pátek bude při historickém okamžiku na věži chybět, bylo patrné i ve tváři mladičké Dejmkové. „Chtěla bych skákat. Kdo tomu nerozumí, tak si možná řekne, že by holky skákat neměly. Kdo do skoků vidí a ví, jaké byly podmínky, to říct nemůže,“ je přesvědčená česká naděje. Z českého kvarteta tak do závodu na středním zasáhnou jen šestnáctiletá Vladěna Pustková a o dva roky mladší Michaela Doleželová.

Reklama