Hlavní obsah

Liberecký šampionát byl zahájen. Halou létal skokan, pak duněli Deep Purple

LIBEREC

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci bylo krátce po půl deváté večer oficiálně odstartováno. Na slavnostním zahájení v Tipsport Aréně vdechl šampionátu život prezident Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gian Franco Kasper za doprovodu prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové či premiéra Mirka Topolánka. Mistrovství potrvá do 1. března a bude při něm rozdáno dvacet sad medailí v běhu na lyžích, skoku na lyžích a severské kombinaci.

Článek

Přesně ve 20 hodin rozvibrovala zaplněnou Tipsport Arénu jedenáctka bubeníků, kterou doprovodila skupina vlajkonošek bruslících po okraji jen zčásti zakryté ledové plochy. Efektní úvod doprovodilo stylizované ztvárnění běhu a skoku na lyžích, při němž se běžec pohyboval zavěšený nad pódiem a skokan se snesl zavěšený na laně od stropu arény do protilehlého rohu stadiónu. První část zakončila oficiální píseň mistrovství „Kdo, když ne ty, a proč ne právě teď“ v podání Dary Rolins, Heleny Zeťové, Ondřeje Rumla, Kamila Střihavky a Petra Bendeho.

Zahájení mistrovství světa v klasickém lyžování v Libercifoto: Právo/Petr Horník

Moderátor večera Leoš Mareš poté přivítal na pódiu prezidentku organizačního výboru Kateřinu Neumannovou a primátora statutárního města Liberec Jiřího Kittnera, po jejichž zdravici zazněla arénou česká státní hymna v podání Karla Gotta za varhanního doprovodu Pavla Větrovce. Diváky poté přivítal také premiér Mirek Topolánek a ledovou plochu zaplnily vlajky všech 61 zemí, které vyslaly své zástupce na světový šampionát.

Zahájení mistrovství světa v klasickém lyžování v Libercifoto: Právo/Petr Horník

Nad pódiem poté byla vyvěšena vlajka Mezinárodní lyžařské federace FIS a vzápětí přivítal všechny návštěvníky krátkým projevem prezident federace Gian Franco Kasper. Českou zdravici švýcarského činovníka ocenily ochozy bouřlivým potleskem a šéf FIS poté přivítal v dalších jazycích i ostatní účastníky. Ve 20:36 Kasper šampionát oficiálně zahájil. Diváci poté přivřeli oči před oslnivou laerovou show a hned nato přivítali hlavní magnet večera: britskou rockovou legendu, skupinu Deep Purple...

Zahájení mistrovství světa v klasickém lyžování v Libercifoto: Právo/Petr Horník

Reklama

Související témata: