Hlavní obsah

Logo londýnských olympijských her vzbudilo rozporné reakce

LONDÝN

Pořadatelé londýnských olympijských her v roce 2012 v pondělí představili logo, které se okamžitě stalo terčem vášnivých diskusí. Zatímco představitelé organizačního výboru ho popsali jako moderní a dynamické, četní kritici o emblému bez skrupulí hovořili jako o skandálu a nevídané ohyzdnosti.

Článek

Logo připomíná skládačku ve stylu graffiti, jejíž čtyři dílky symbolizují letopočet her. Emblém vyvedený v zářivých neonových barvách dotvářejí propojené olympijské kruhy a jméno pořadatelského města. Vytvoření loga pro olympijské i paralympijské hry stálo podle organizátorů 400 000 liber (téměř 17 miliónů korun).

"Londýn 2012 bude hrami pro každého, to je hlavním poselstvím našeho emblému. Doufáme, že inspiruje mladé lidi po celém světě," prohlásil předseda přípravného výboru Sebastian Coe na prezentaci, které se zúčastnili například trenér fotbalistů londýnské Chelsea José Mourinho, přední světový tenista Andy Murray, premiér Tony Blair či předseda MOV Jacques Rogge.

Ten pozitivně hovořil o novátorském přístupu, zatímco mluvčího britské opoziční Konzervativní strany Boba Blackmana podoba loga šokovala. "Pro mne je to ohyzdnost. Pokud na to byla vypsána nějaká soutěž, tak by mne nesmírně zajímalo, jak vypadaly návrhy, které neprošly. V každém případě to jsou vyhozené peníze," prohlásil.

V průzkumu BBC se emblém nelíbil více než 80 procentům hlasujících, mnozí žádali jeho změnu. Značné výhrady vyjádřili i odborníci, jimž především chyběly typicky britské prvky. "Mně to na první pohled připomínalo mapu Londýna. Rok 2012 je v tom opravdu těžké poznat," řekl Chris Bullar, který přednáší o designu na univerzitě.

Reklama