Hlavní obsah

Náklady na OH v Pekingu se zvýšily, ale hry by měly být ziskové

Náklady na organizaci olympijských her v Pekingu jsou o třicet procent vyšší, než se původně předpokládalo. Poradce organizačního výboru Wej Ťi-čung však zdůraznil, že přesto budou hry příští rok určitě ziskové.

Článek

Nárůst výdajů z 1,65 miliardy dolarů na 2,1 miliardy (asi 41 miliard korun) považuje za naprosto běžný. "Při předchozích hrách byly také předběžné rozpočty konzervativní, takže se skutečné výdaje nafoukly. Překročení rozpočtu o třicet procent je normální. Je to způsobeno většími požadavky Mezinárodního olympijského výboru a spoustou neodhadnutelných skutečností. Peking není výjimka," řekl Wej Ťi-čung.

Neočekávané výdaje zčásti pokryjí vyšší příjmy od sponzorů, kteří by měli zaplatit asi miliardu dolarů. Poradce je přesvědčený, že na olympiádě komunistická Čína vydělá. "Díky vyšším marketingovým příjmům, které mohou přinést další zisky, a neustálé kontrole rozpočtu, stále sledujeme linii úsporných her. Myslím, že lidé mohou být klidní," uvedl.

Výdaje ve výši 2,1 miliardy dolarů nezahrnují náklady na zlepšení infrastruktury a životního prostředí v Pekingu. To by mělo přijít podle agentury Reuters na dalších 35 až 40 miliard dolarů.

Reklama

Související témata: