Hlavní obsah

Krize zasáhla londýnskou olympiádu, vláda pomáhá stamiliony

LONDÝN

Finanční krize dopadla i na přípravy olympijských her v Londýně v roce 2012. Vláda musela ve středu uvolnit 462 miliónů liber (13,6 miliardy korun) z rezervních fondů na výstavbu olympijské vesnice a tiskového střediska, poté co se nepodařilo sehnat původně očekávané soukromé investory.

Článek

Olympijská vesnice, která má stát celkem 900 miliónů liber, dostane od vlády 326 miliónů. Tisková střediska, jejichž výstavba by měla přijít na 355 miliónů, získají 135 miliónů liber. Tuto částku měli původně poskytnout soukromí investoři, takže tisková střediska budou kompletně hrazená ze státních peněz.

"Vzhledem ke globálnímu hospodářskému poklesu je nyní mnohem obtížnější získat investice ze soukromého sektoru, proto jsme podnikli tyto kroky, abychom tyto projekty zabezpečili," řekla ministryně pro olympiádu Tessa Jowellová, která ujistila, že celkový rozpočet her zůstává 9,3 miliardy liber (274 miliard korun).

Původní rozpočet byl 3,4 miliardy liber

Londýn získal olympijské hry v červenci 2005 v době ekonomického rozkvětu. Původní rozpočet byl 3,4 miliardy liber, ale v roce 2007 byl zvýšen na 9,3 miliardy - mezi jiným kvůli inflaci, zvýšení výdajů na bezpečnost a právě ustavení rezervních fondů.

Olympijskou vesnici staví ve východním Londýně australská firma Lend Lease, která počítala s podstatnými soukromými investicemi. Předpokládalo se, že po hrách budou byty v areálu, který má hostit 17 000 sportovců a funkcionářů, výhodně prodány.

Nicméně vzhledem k poklesu cen realit jsou takové vyhlídky nejisté a soukromí investoři od projektu ustupují. Z ekonomických důvodů byl již snížen počet bytů ve vesnici ze 4200 na asi 3000, jejichž prodej bude muset za nynějších okolností zařídit vláda a vzít na sebe i finanční riziko.

Lze očekávat další státní výdaje

Výdaje z rezervních fondů se vzhledem k ekonomickým problémům předpokládaly, ale jejich rozsah je překvapivý, napsal ve čtvrtek list The Daily Telegraph. Podle něj však lze očekávat další státní výdaje na olympijskou vesnici. Její výstavbu měly z podstatné části platit půjčky konsorcia britských bank, které jsou však zdevastovány finanční krizí.

Do rezervních fondů byly vyčleněny dvě miliardy liber. Jednu miliardu mají k dispozici organizátoři, druhá je určena pro případ nečekaných problémů a výdaje z této části fondů musí schválit vláda. Nyní v ní zůstává jen kolem 600 miliónů liber na příštích tři a půl roku, které mohou být značně nejisté napsal The Daily Telegraph.

Reklama