Hlavní obsah

Prodej lístků na OH se rozběhl,obří hodiny v Londýně se zastavily

LONDÝN

Rovných 500 dní před startem olympijských her v Londýně byl dnes zahájen prodej vstupenek, kterých bude k dispozici celkem 6,6 milionu. Šéf organizačního výboru a bývalý slavný běžec Sebastian Coe věří, že hry budou vyprodané.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Hodiny na Trafalgar Square, které odpočítávají čas do začátku olympijských her v Londýně.

Článek

Blížící se olympiádu připomínají obří ocelové hodiny na Trafalgarském náměstí, které začaly odpočítávat čas do začátku her 27. července 2012. Krátce po slavnostním odhalení se však zastavily na hodnotě 500 dní, sedm hodin, šest minut a 56 sekund. "Velmi nás mrzí, že přestaly fungovat. Jde o technickou závadu a na jejím odstranění pracujeme," uvedli zástupci firmy Omega, která je sponzorem olympijského hnutí.

Po pár hodinách už odpočítávání znovu běželo. "Byla to pro nás jedna ze zkoušek, ale už to zase funguje," konstatoval Coe.

Zájemci mohou žádat o lístky na webu pořadatelů http://www.tickets.london2012.com/ do 26. dubna. V případě, že poptávka bude převyšovat nabídku, rozhodne o majitelích vstupenek los.

Žádat lze jen o omezený počet lístků. Obvykle je limit šest, u nejžádanějších událostí jako slavnostní zahájení jsou to nejvýš čtyři vstupenky. Celkem se prodávají lístky na 645 soutěží.

Většina vstupenek stojí 20 liber (560 korun) až 725 liber (20.300 korun). Omezený počet nejlepších míst na slavnostní zahájení stojí 2012 liber (56.400 korun). Například vstupenka na finále mužského běhu na 100 metrů s očekávanou hvězdou her Usainem Boltem přijde na 750 liber (21.000 korun).

"Myslím, že jsme ceny vstupenek poskládali rozumně a že jsou dostupné," uvedl Coe. "Ano, lístky na velké události jsou pořád lístky na velké události, ale nabízí se tu řada možností vidět velké hvězdy levně," dodal šéf organizátorů.

Legendární americký atlet Carl Lewis, jenž byl dnes čestným hostem pořadatelů londýnské olympiády, si prý užil i při návštěvě méně sledovaných sportů. "Po skončení kariéry jsem byl na čtyřech olympiádách a vždycky jsem zašel na dva sporty, které jsem předtím nikdy neviděl. Je to ojedinělá šance vidět třeba házenou, volejbal nebo badminton. Člověk může zažít něco nového," nabádal fanoušky devítinásobný olympijský vítěz.

Reklama

Související témata: