Hlavní obsah

Basketbalisté Argentiny se poprvé radují z triumfu

ATÉNY

Argentinští basketbalisté se poprvé v historii radují z vítězství na olympiádě. Úřadující vicemistři světa v dnešním finálovém utkání porazili Itálii 84:69 a ukončili tak dvanáctiletou nadvládu amerických basketbalistů, kteří triumfovali na předchozích třech olympiádách. Tým USA v Aténách skončil v pátečním semifinále právě na štítu olympijských vítězů.

Článek

Jihoameričané tak ve vítězství přetavili hned svoji první finálovou účast na OH; Italové navázali na stříbro z roku 1980, kdy na olympiádě v Moskvě podlehli Jugoslávii. Argentina je po USA, někdejším Sovětském svazu a Jugoslávii čtvrtou zemí v historii, která se může pyšnit vítězstvím na olympijském turnaji.

Mírně favorizovaní Argentinci sice museli na poslední chvíli vymýšlet, kdo zastoupí zraněného pivota Franciska Oberta a křídelního hráče Waltera Herrmanna, ale Jihoameričané se ve velkém finále dokázali s absencí důležitých článků mužstva skvěle vyrovnat.

Těžkopádně působící Italové, kteří v základní skupině dnešního soupeře o bod porazili, se v útoku zpočátku vůbec nemohli dostat pod koš soupeře - první trefu zaznamenal až ve třetí minutě Marconato a ve hře je držely jen úspěšné trojky. Stejně jako v podstatné části celého finále.

Argentinci dirigovaní strůjcem pátečního vítězství nad USA Ginobilim na začátku soupeře převyšovali ve všech herních činnostech a od počátku drželi i díky pestré útočné hře vedení. Italy trápila hlavně nebezpečná dvojice Ginobili - Scola, která v prvním poločase obstarala víc než polovinu nastřílených bodů svého týmu.

Ve 14. minutě už hráči v typických modrých dresech ztráceli deset bodů, ale pak si šel na argentinskou lavičku na pár minut odpočinout Ginobili a Italové při jeho nepřítomnosti díky osmi bodům za sebou odcházeli do šaten jen s dvoubodovým mankem.

Poločasová pauza jako by Argentině v prvních chvílích po návratu uškodila. Italové se po třech minutách poprvé v zápase dostali do vedení, pak ale vzali taktovku utkání pevně do rukou Argentinci.

V závěru třetí čtvrtiny rázně vykročili za triumfem. Jihoameričané natěšeného soupeře ochromili desetibodovou šňůrou a zpátky získaný náskok už podruhé v utkání nepromarnili. Bronzovým medailistům z loňského mistrovství Evropy odešla střelba, a když pět minut před koncem na druhé straně trefil trojkou Montecchia, bylo o vítězi v podstatě rozhodnuto. V závěru chaoticky hrající italský výběr už nenašel síly na zvrat a Argentina mohla po dnešním vítězství fotbalistů slavit další velký olympijský triumf.

BASKETBAL - Muži:
Finále:
Argentina - Itálie 84:69 (23:16, 43:41, 60:54).
Body: Scola 25, Montecchia 17, Ginobili 16, Wolkowyski 13, Nocioni 7, Sanchez 3, Sconochini 2, Fernandez 1 - Pozzecco a Soragna po 12, Rombaldoni 10, Basile 9, Galanda 7, Marconato 6, Buleri 5, Righetti a Chiacig po 3, Garri 2. Rozhodčí: Voreadis (Řec.), Santos (Braz.). Fauly: 25:29. Trestné hody: 34/23 - 23/14. Trojky: 3:11. Diváci: 14.500.
Zápas o 3. místo:
USA - Litva 104:96 (49:44)
Body: Marion 22, Iverson 15, Odom a Marbury po 14, Wade 9, Boozer 7, James a Duncan po 6, Stoudemire a Jefferson po 4, Anthony 3 - Macijauskas 24, Jasikevičius 17, Šiškauskas a Stombergas po 13, Javtokas 9, M. Žukauskas 8, Songaila 5, E. Žukauskas 4, Ginevičius 3. Rozhodčí: Cicoria (It.), Estevez (Arg.). Fauly: 22:27. Trestné hody: 34/24 - 17/11. Trojky: 8:21. Diváci: 14.500.
Konečné pořadí:
1. Argentina, 2. Itálie, 3. USA, 4. Litva, 5. Řecko, 6. Portoriko, 7. Španělsko, 8. Čína, 9. Austrálie, 10. Nový Zéland, 11. SČH, 12. Angola.

Reklama