Hlavní obsah

Bauera přibrzdilo v přípravě nachlazení, už je v pořádku

MUONIO

Drobné nachlazení a z toho plynoucí menší tréninkový výpadek přibrzdily Lukáše Bauera v závěrečné přípravě na ostrý start nové sezóny. Stříbrný olympijský medailista ve finském Muoniu dva dny netrénoval a vynechal také víkendové testovací závody. Už je však v pořádku a jeho úvodní závod na 15 km volnou technikou v sobotu ve švédském Gällivare mu ukáže aktuální formu.

Foto: PRÁVO

Lukáš Bauer

Článek

Už minulý týden v úterý večer Bauer cítil, že něco není v pořádku. "Situace v krku nebyla ideální," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK. Nechtěl riskovat, proto si dal odpočinek a předčasně ukončil přípravu v německém týmu, s nímž absolvoval celé léto. "Nechtěl jsem, abych pak měl nějaké větší problémy jako loni," připomněl potíže s častým nachlazením v minulé sezóně. V pátek se jeho stav zlepšil, přesto mu lékař sobotní závod na 15 km klasicky nedoporučil.

"Normálně bych to třeba na závěr roku risknul, ale je začátek sezóny," uvedl Bauer. Mrzelo ho to však, neboť v Muoniu se sešla kvalitní konkurence. "Ale pocity mám dobré, i kouč si to pochvaluje," řekl svěřenec Miroslava Petráska, který se o něj ve Finsku opět stará. "Prý mi to jezdí rychle a lehce," tvrdil Bauer, jehož čeká v neděli v Gällivare i štafeta na 4x10 kilometrů.

Na severu zůstává s českým týmem také do dalšího závodu Světového poháru ve finském Kuusamu, který se koná o týden později. Na programu jsou sprinty a 15 km klasicky, disciplína, v níž na olympiádě v Turíně vybojoval stříbro. "Sprinty asi vynechám, protože jsou před tou patnáctkou," prohlásil lyžař, který se každý rok potýká s pomalým nástupem do sezóny. Do formy se dostával tradičně až v prosinci. "Letos by to mohlo být lepší," věří.

Cítí nervozitu

Bauer má v sezóně stanoveny priority - chce vylepšit své nejlepší dosavadní páté místo v celkovém hodnocení Světového poháru, pak následují premiérová Tour de Ski a mistrovství světa v Sapporu. "Tour má slušnou roli ve Světovém poháru, bude mít vliv na konečné hodnocení," uvedl k sérii závodů na přelomu roku, z níž vzejde jediný vítěz, který dostane 400 bodů do SP.

Už cítí lehkou nervozitu a třebaže mu polární noc a zima na drsném severu nikdy nevadily, už by nejraději odjel pryč. "Ta tma je letos nějaká delší, navíc když je zataženo, je v poledne už vlastně večer," řekl devětadvacetiletý lyžař, jenž mnohokrát trénoval s čelovkou. V Muoniu je už takřka tři týdny. "Že bych z toho byl nadšený, to nejsem, ale je to asi tou nervozitou," přemítal.

Bílý cirkus se blíží. "A vyplivne nás na jaře," dodal Bauer.

Reklama